Hospodárstvo EÚ sa ešte nevzchopilo, stagnácia pretrváva

Esther de Lange
Esther de Lange. PHOTO: Flickr.

Európa čelí zabrzdenému rastu hospodárstva. Investície by mali znova vznietiť rast. No zacieliť sa primárne na jednu ekonomiku nie je dobrý nápad, myslí si Esther de Lange od ľudovcov.

Podľa nej sa hospodárstvo Európy stále neschopilo. Juncker musí čo najskôr prísť na to, ako efektívne stimulovať investície využitím peňazí súkromného sektora. Zároveň sa jej nepáči, že stimulovanie investičného sektora sa podľa nej sústreďuje do Nemecka. „Nemyslím, že je správne, ak sa diskusia zameria len na nemecké investície. Treba usilovať o rovnováhu, každý členský štát musí plniť svoje úlohy.“ Ako dodala, musíme stimulovať všetky krajiny, a to hlavne v dobe stále pretrvávajúcej krízy, tvrdí poslankyňa de Lange.

Poslankyňa de Lange tvrdí, že komisár pre ekonomiku, financie, dane a služby Pierre Moscovici sa bude musieť popasovať so zmenami v rozpočtovej politike EÚ. Okrem toho kladie poslankyňa de Lange dôraz na pravidlá Paktu rastu a stability. Ten hovorí o pravidlách pre všetkých členov Eurozóny – neprekročiť deficit nad 3% HDP a verejný dlh stlačiť pod 60% HDP.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Rozhovor si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices