kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Eduard Kukan: Členstvo Ukrajiny v EÚ je pesnička ďalekej budúcnosti, Turecko vodíme za nos už 50 rokov

kukan
Europoslanec Eduard Kukan.
PHOTO: © European Union, 2014

V otázke rozširovania EÚ zaznievajú mená krajín ako Moldavsko, Gruzínsko a niekoľko rokov aj Turecko. O tom, čo si myslí o podpisovaní asociačných dohôd, sankciách zo strany Ruska a procese s Ukrajinou, sme sa rozprávali s europoslancom Eduardom Kukanom, členom Výboru pre zahraničné veci.

Bola podpísaná asociačná dohoda s Moldavskom. Čo z toho vyplýva pre túto krajinu?

Dohoda je prvý krok európskej integrácie. Znamená to bližšiu spoluprácu a rozširovanie kontaktov medzi Moldavskom a EÚ, či už v oblasti politickej, kultúrnej, hospodárskej a oblasti obchodných vzťahov, kde sa postupne zavádzajú nižšie clá, čo je pre Moldavsko výhodné. Teraz sa začne pripravovať na situáciu, ktorá je v EÚ, pretože je už vťahované do väčšej európskej rodiny.

Aké je postavenie Ruska v celom procese integrácie?

Ako je to v prípade Moldavska aj Gruzínska, a bolo tomu tak, aj keď asociačnú dohodu podpisovalo Slovensko, Rusko vždy aj v minulosti svojím spôsobom protestovalo, pretože to poškodzuje jeho hospodárske záujmy. Tieto krajiny majú totiž s EÚ lepšie podmienky ako Rusko, ktoré asociačnú dohodu nemá. Preto sa chce brániť a zavádzať proti Moldavsku a Gruzínsku sankcie alebo zvýšené dane na tovar, ktoré tieto krajiny do Ruska vyvážajú.

Dajú sa tieto sankcie zo strany Ruska na jeho obranu očakávať? Je EÚ schopná nejako pomôcť?

Áno dajú, Európska únia ich má očakávať. Preto by sme ako asociační partneri mali krajinám ako Moldavsko a Gruzínsko pomáhať, aby sa ruské sankcie neodrazili v tom, že vyjadrili záujem stať sa členom EÚ a za to budú od Ruska pykať. Okrem toho, rusko-gruzínske vzťahy sú napnuté už veľmi dlho, odvtedy ako Rusi okupujú zákonné územia, ktoré patria do Gruzínska. Rivalita medzi nimi je vyššia a preto tu treba reálne očakávať, že Rusi prijmú nejaké opatrenia proti Gruzínsku. EÚ má samozrejme už podobné skúsenosti s predchádzajúcimi podobnými reakciami Ruska, takže sa pripravujú opatrenia, aby Gruzínsko na to, že chce byť náš priateľ, nedoplatilo.

V rámci rozširovania EÚ je veľkou otázkou aj Ukrajina, ktorá je v stave, v akom je. Asociačná dohoda tu bola podpísaná, bolo aj prímerie, ale boje stále pokračujú. Ako je na tom teraz v otázke vstupu do EÚ?

U nás si mnohí myslia, že keď krajina podpíše asociačnú dohodu, tak už je členom EÚ. To je chyba, pretože to je ešte dlhá cesta a otázka mnohých rokov. Krajina musí dokázať, že je na vstup pripravená a až potom sa začnú prístupové rokovania, ktoré trvajú približne 8 až 9 rokov. Vzhľadom na situáciu, ktorá je na Ukrajine, bolo treba urobiť krok, ktorý by dokázal, že EÚ má o ňu záujem. Práve preto bola podpísaná asociačná dohoda. Treba ju chápať aj ako politický krok a povzbudenie Ukrajiny, aby sme jej ukázali, že môže rátať s tým, že v ťažkých časoch sa jej EÚ zastane. Takže členstvo Ukrajiny v EÚ je pesnička ďalekej budúcnosti. Bohužiaľ, momentálne je prioritou vyriešiť situáciu Donecka a Luhanska.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Druhou veľkou otázkou, ktorá je tu už viac rokov, je Turecko, kde sa objavili aj hlasy, ktoré majú záujem o spolupráci s Áziou. Ako sa EÚ teraz pozerá na túto krajinu?

Ide o desiatky rokov, Turci podali prihlášku do EÚ už v roku 1964. Je to dôležitá krajina, veľký hráč a aj člen NATO. Veľmi veľa robí pre obranu západnej civilizácie tým, že slúži ako vojenský štít v oblasti, kde leží. Práve preto by sme si ho mali vážiť a nevodiť ho za nos 50 rokov. Samozrejme, je to predsa len iná krajina, kde sú aj iné hodnoty v postavení žien, médií alebo cirkvi. To, že to pôjde tak pomaly, sa dalo očakávať. Niektoré členské štáty ale nerátajú s tým, že Turecko môže byť členom. Mali by sme sa voči Turecku správať seriózne a ak to takto myslíme všetci, tak mu to teda povedzme, že s ním nepočítame. Ale my nič nehovoríme, len stále rokujeme. Aj tureckí politici sú z toho otrávení, či ich vlastne chceme alebo nie. Aby som to uzavrel, môj názor je taký, že Turecko je dôležitá krajina, jeho prihlášku do Únie sme prijali, začali sme oficiálne rokovania, no tak v nich pokračujme, aj keď akokoľvek ťažko a pomaly idú, ale ten proces tu je, tak sa správajme ako seriózny politický partner.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Eduard Kukan.

O tib

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices