Europoslanci začínajú prvý pracovný týždeň v novom roku, tomuto sa budú venovať

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Počas prvého pracovného týždňa tohto roku sa budú v Bruseli konať schôdze parlamentných výborov, ktoré budú okrem iného rokovať o transparentnosti a spoľahlivosti indexov na finančných trhoch a o prístupe k informáciám o programe na sledovanie financovanie terorizmu. Politické skupiny sa pripravujú na plenárne zasadnutie, ktoré sa bude konať budúci týždeň. Zástupcovia rozvojového výboru sa zúčastnia slávnostného zahájenia Európskeho roka rozvoja.

Výbor pre hospodárske a menové veci bude vo štvrtok rokovať o pravidlách na zlepšenie transparentnosti a spoľahlivosti finančných indexov, ktoré sa používajú ako referenčné hodnoty na finančných trhoch alebo pri určovaní úrokovej sadzby v retailových bankových produktoch, akými sú napríklad hypotéky. Návrh sa do Parlamentu dostal potom, ako sa boli odhalené manipulácie s medzibankovými sadzbami LIBOR a EURIBOR.

Výbor pre občianske slobody sa v ten istý deň stretne s európskou ombudsmankou Emily O´Reilly a zástupcami spoločného dozorného orgánu Europolu. Europol totiž v minulosti odmietol verejný prístup k informáciám o implementácii Programu na sledovanie financovanie terorizmu (TFTP), s čím európska ombudsmanka rozhodne nesúhlasila.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

V lotyšskej Rige sa bude vo štvrtok a piatok konať slávnostné otvorenie Európskeho roka rozvoja. Podujatia sa zúčastnia poslanci z výboru pre rozvoj. Lotyšsko 1. januára prebralo rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, ktoré potrvá do 30. júna.

O red

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices