Euro padá, voči doláru je najslabšie za deväť rokov

euro
PHOTO: Flickr.

TOKIO – Kurz eura nabral prudké zostupné tempo. Konkrétne sa spoločná európska mena ocitla na takmer deväťročnom minime voči americkému doláru. Dostala sa pod psychologicky dôležitú hranicu. Euro tlačí dolu vyhliadky na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne. V Grécku zavládla politická neistota.

Euro sa prepadlo až na 1,1864 USD, teda najnižšiu úroveň od marca 2006. Pod hranicou 1,2 USD sa dostalo prvýkrát od leta 2010. Voči japonskému jenu jednotná európska mena obchodovala na dvojmesačnom minime 146,36 JPY.

Silnejší dolár súčasne tlačí dolu ceny ropy, uvádza Financial Times. Americká ľahká ropa WTI klesla až k 51,50 dolárov za barel a severomorský Brent na 55,38 dolárov za barel. Taktiež táto komodita pokračuje vo svojej ceste za ďalšími niekoľkoročnými minimami.

Obavy z deflácie

Čo sa týka minulého roka, euro voči doláru oslabilo o takmer dvanásť percent. Americkej mene pomáha, že tamojšia centrálna banka Fed zrejme prikročí k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Od Európskej centrálnej banky sa naopak očakáva ďalšie uvoľňovanie menovej politiky, a to tlačí euro nadol.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Podľa vyjadrenia šéfa ECB Maria Draghiho z minulého týždňa riziko, že banka nesplní svoju úlohu zaistiť menovú stabilitu, je väčšia než pred šiestimi mesiacmi. Podľa analytikov signalizoval, že ECB je kvôli obavám z deflácie pripravená k radikálnejšiemu uvoľňovaniu menovej politiky.

Obmedzený dopad

Euru nepomáha ani neistota pred parlamentnými voľbami v Grécku. Nemecko nehodlá za každú cenu brániť odchodu Grécka z eurozóny.

Za radikálnou zmenou postoja spolkovej vlády stojí pokrok, ktorý eurozóna podnikla od vrcholu dlhovej krízy a vďaka nemu by mal odchod Grécka iba obmedzené dopady na ostatné krajiny, ktoré používajú euro.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices