Predsedníctva EÚ sa ujalo Lotyšsko, europoslanci hovoria o historickej udalosti

Európsky parlament
Európsky parlament, hlasovanie o Lotyšsku. PHOTO: Flickr.

1. januára 2015 prebralo Lotyšsko šesťmesačné rotujúce predsedníctvo Rady EÚ, v rámci ktorého bude koordinovať spoluprácu všetkých členských štátov Únie. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz počas svojej decembrovej návštevy tejto krajiny pripomenul, že podľa jeho skúseností sa malé krajiny počas svojho predsedníctva snažia najmä o presadzovanie reforiem. Prečítajte si, čo od nadchádzajúceho polroka očakávajú lotyšskí europoslanci.

Krišjānis Kariņš (EĽS)

Európa potrebuje zamestnanosť a rast. Na to sú potrebné investície, ktoré si ale vyžadujú dôveru investorov. Počas lotyšského predsedníctva bude mať EÚ na čele krajinu, ktorá sa síce počas krízy dostala do hlbokej hospodárskej recesie, no prijala opatrenia na znovuvytvorenie dôvery investorov a tá neskôr prispela k hospodárskemu rastu.

Andrejs Mamikins (S&D)

Je to historická udalosť, keďže Lotyšsko sa predsedníctva Rady ujíma úplne prvýkrát. A ako jeho občan som na to veľmi hrdý. Dúfam, že priority, ktoré si stanovila lotyšská vláda, skutočne pomôžu všetkým Európanom. Ak sa nemýlim, na nasledujúcich šesť mesiacov je naplánovaných viac ako 2000 podujatí a to nielen v Lotyšsku, ale aj v Európskom parlamente a po celej Európe. V júni sa bude v Rige konať zasadnutie Európskej rady. Som na to skutočne veľmi hrdý.

Roberts Zīle (EKR)

Lotyšsko, ktoré sa predsedníctva Rady EÚ ujíma po prvýkrát, má jedinečnú príležitosť stať sa príkladom toho, že aj malá krajina môže účinne a s odhodlaním stáť na čele EÚ. Spomedzi troch priorít lotyšského predsedníctva, medzi ktoré patrí aj konkurencieschopná Európa a jednotný digitálny trh, by som chcel vyzdvihnúť najmä tú, ktorá má geopolitický význam – Európa vo svete. V rámci tejto priority by sme mali pracovať na transatlantickom obchodom a investičnom partnerstve (TTIP) a pragmatických vzťahoch s Východným partnerstvom a krajinami strednej Ázie.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Tatjana Ždanoka (Zelení/ESA)

Od lotyšského predsedníctva nemôžeme čakať žiadne prevratné zlepšenia, zvlášť v období keď je Európa na pokraji hlbokej krízy, keď jej hospodárstvo stagnuje a nachádza sa v nebezpečnom konflikte s Ruskom. To najlepšie, čo môže Lotyšsko počas svojho predsedníctva urobiť, je zmierniť rétoriku voči Rusku, čím by sa vytvoril základ pre budúce uzmierenie.

Iveta Grigule (nezaradená)

Pre Lotyšsko, ktoré sa nedávno zotavilo z hlbokej hospodárskej krízy, bude dôležité upriamiť pozornosť celej Európy na otázky ako hospodársky rast, konkurencieschopnosť a zamestnanosť. Takisto bude potrebné riešiť hospodárske dopady ruských a protiruských sankcií. Dúfam, že všetky krajiny EÚ prejavia svoju solidaritu a to nielen slovami, ale hlavne činmi. Som presvedčená, že počas lotyšského predsedníctva budeme aktívne spolupracovať na vytváraní obojstranne prospešných vzťahov so susednými regiónmi vrátane tých, ktorým sme doteraz venovali menej pozornosti, ako napríklad krajinám strednej Ázie.

Pozrite si aj vtipné video, ako Lotyšsko propaguje svoje predsedníctvo 🙂

O red

Odporúčame pozrieť

EP vyšetruje investigatívne zistenia médií o špionáži zo strany europoslankyne

Európsky parlament (EP) začal v utorok vyšetrovať investigatívne tvrdenia, podľa ktorých lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková …

Consent choices