Rok 2015 je Európskym rokom rozvoja. Toto budú hlavné podujatia a aktivity

eu
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia sa rozhodla zasvätiť rok 2015 medzinárodnej spolupráci a pomoci. Chce tak vyzdvihnúť dôležitosť medzinárodnej rozvojovej politiky ako aj kľúčovú úlohu, ktorú v tejto oblasti zohráva spoločne so svojimi členskými štátmi. Súčasťou Európskeho roka rozvoja bude viacero aktivít, ako napríklad Európske dni rozvoja či milánske EXPO, na ktorých bude úzko spolupracovať i Európsky parlament. Prečítajte si, čo všetko sa bude v rámci neho diať.

Podľa slov Lindy McAvan*, šéfky rozvojového výboru EP, je „Európsky rok rozvoja významnou šancou zapojiť občanov do činnosti európskych inštitúcií v oblasti rozvojovej politiky.“

Podujatia a aktivity

Oficiálne otvorenie Európskeho roka rozvoja sa uskutoční v piatok 9. januára 2015 v lotyšskej Rige.

Každý mesiac bude venovaný samostatnej téme. Január sa ponesie v duchu hesla „Európa vo svete“ a rok ukončíme témou ľudských práv.

Parlamentný výbor pre rozvoj bude počas celého roka organizovať viacero besied. Na 23. februára je naplánovaná rozprava o budúcnosti rozvojového financovania. Členovia výboru sa takisto budú zúčastňovať viacerých podujatí v EÚ i mimo nej.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Predstavitelia Parlamentu nebudú chýbať ani na májovom milánskom EXPO, ktorého motto znie „Uživiť planétu, energia pre život“.

Snáď najvýznamnejším podujatím celého Roka budú Európske dni rozvoja, ktoré sa budú konať 3. a 4. júna v Bruseli. V rámci tohto fóra na vysokej úrovni sa bude diskutovať o tom, ako sa členské štáty a ich občania pričiňujú o odstránenie chudoby a obranu ľudských práv po celom svete.

Oficiálne ukončenie je naplánované na 8. decembra 2015 v Luxemburgu.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices