Atentátnici z Paríža sú mŕtvi, potvrdila francúzska polícia

Prihlásil sa Islamský štát

charlie hebdo
PHOTO: Flickr.

K útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Radikálny duchovný Abú Saád Ansarí vraj v piatkovej modlitbe v mešite v severoirackom Mosule prevzal zodpovednosť za útok. Podľa analytikov ale ide o propagandu.

„Začali sme s operáciou vo Francúzsku, za ktorú preberáme zodpovednosť,“uviedol vraj Ansarí podľa svedkov, na ktorých sa odvoláva DPA. „Zajtra to bude Británia, USA a ďalší,“ dodal. Hrozba je vraj určená všetkým krajinám, ktoré sa podielajú na koalícii, ktorá podniká letecké údery na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Adresu nepoznali

Francúzsky denník Le Monde v piatok uviedol, že atentátnici pôvodne vošli do iného domu a museli sa pýtať, kde sídli redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo. Tá sa presťahovala na nové miesto v júni 2014.

Redakcia vraj nebola označená z bezpečnostných dôvodov a ľudia v susedstve boli požiadaní, aby o nej s nikým nehovorili. „Od atentátu z roku 2011 dostávala redakcia množstvo vyhrážiek. Týždenník sa presťahoval do anonymných priestorov, vchod do redakcie nebol ničím označený. Súsedia boli požiadaní, aby nerozhlasovali, že tam redakcia pracuje,“ napísal Le Monde.

Podľa denníka vraj útočníci najskôr prišli na ulici Nicolasa Apperta do domu číslo 6, kde bol práve doručovateľ s doporučeným lisom. Tam sídli audiovizuálna spoločnosť. Atentátnici sa spýtali, kde je Charlie Hebdo, vystrelili do jedných dverí a vyšli von. Až potom vstúpili do domu číslo desať, kde redakcia sídli.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Zatiaľ ale nikto neobjasnil, ako je možné, že boli útočníci tak dobre oboznámení s prevádzkou redakcie a vstúpili dovnútra v čase, kedy sa konala porada.

Le Monde taktiež tvrdí, že už minulý rok v auguste parížska prefektúra dospela k názoru, že ohrozenie pominulo, takže bezpečnostné opatrenia okolo týždenníka boli zmiernené.

Finančná pomoc

Britská mediálna skupina Guardian poskytne francúzskeho satirickému týždenníku Charlie Hebdo finančnú pomoc vo výške 100 000 libier (84 976,21 eur). Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním sa na šéfredaktora The Guardian. 

Poskytnutá pomoc má slúžiť na zachovanie francúzskeho týždenníka, napísal vo štvrtok na Twitteri Alan Rusbridger. Pomoc poskytlo aj niekoľko francúzskych médií.

Obete krvavého masakru si uctili aj poslanci Európskeho parlamentu. Viac info TU.

Ďalšie informácie sa dozviete na spravodajskom porátli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Bojujeme ďalej proti ruskej vojnovej propagande zneužívajúcej športovcov

V Európskom parlamente pokračujú aktivity s cieľom zabrániť propagácii ruského a bieloruského režimu na blížiacich …

Consent choices