Monika Smolková
Bývalá europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: European Union.

Monika Smolková: Ombudsmanka Emily O’Reilly si vydobyla privilégiá

Monika Smolková
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union 2013 EP.

Slovenská europoslankyňa za SMER-SD Monika Smolková je členka Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. V rozhovore prezradila viac o znovuzvolenej ombudsmanke Emily O’Reilly, ale aj o povinnostiach verejného ochrancu práv EÚ.

Na plenárnom zhromaždení sa volil verejný ochranca práv. Znova bola zvolená Emily O’Reilly. Nezvyčajné je, že nemala protikandidáta. Ako hodnotíte túto voľbu?

Treba sa vrátiť o rok dozadu, keď sa vzdal bývalý ombudsman, ktorý túto funkciu zastával od roku 2003  a odchádzal do dôchodku. O uvoľnený post sa uchádzalo niekoľko záujemcov. Na to, aby bol kandidát uznaný vo výberovom konaní, musí mať podporu aspoň 40 poslancov EP najmenej z dvoch členských štátov. Som veľmi rada, že som sa pred rokom podpísala pod návrh súčasnej ombudsmanky. Stačí si preštudovať jej životopis – pôsobila ako novinárka vo svojej krajine, kde dostala aj niekoľko novinárskych cien. Až do roku 2003 pôsobila ako ombudsmanka v  Írsku a mala veľmi dobré výsledky. Aj keď musím povedať, že pred rokom mala aj protikandidátku z našej frakcie – Nemku (pozn. red. – Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov), môj podpis a podporu nakoniec získala práve Emily O‘ Reilly. Pri konečnom hlasovaní v pléne mnoho poslancov dalo šancu osobe, ktorá síce nebola nám politicky blízka, ale ktorá mala najväčšie predpoklady pre dobrý výkon funkcie. Podporili sme ju a o rok sa ukázalo, že dokázala aj nemožné. Zlikvidovala mnohé staré sťažnosti, dostala sa prakticky na úroveň súčasných sťažností. Dokázala prísť s vlastnými námetmi, či iniciatívami ako vylepšiť fungovanie a informovanie európskych inštitúcií.

Prečo ale nemala protikandidáta?

Je to síce na európske pomery zvláštny jav, lebo sme zvyknutí vyberať si z viacerých možností. Keď Emily O’Reilly vyhlásila, že sa chce uchádzať o miesto aj naďalej, myslím si, že aj keď boli prípadní záujemcovia o tento post, tak si to nakoniec rozmysleli, pretože za Emily O‘ Reilly už hovorili výsledky a v konečnom hlasovaní by neprešli. Naprieč politickým spektrom má súčasná ombudsmanka veľkú podporu a de facto každý z poslancov EP za uplynulý rok prišiel nejakým spôsobom do kontaktu s jej prácou. Vypracováva správy, podáva nám hlásenia a každému poslala email, že v prípade potreby je pre každého jej úrad otvorený. A tiež ak sú nejaké pripomienky k jej práci, tak sa kedykoľvek veľmi rada a ochotne s kýmkoľvek stretne. Je veľmi otvorená, veľmi priama. Čiže to, čo sľubovala pred rokom, ako si predstavuje svoju prácu, aj naplnila. Preto akýkoľvek iný kandidát by pri jej schopnostiach, s ktorými sme už mali konkrétnu skúsenosť, asi nemal šancu.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Ombudsman slúži občanom. Aká je jeho právomoc, s čím všetkým sa na neho ľudia môžu obracať? Aký má dosah v rámci európskych inštitúcií?

Európsky ombudsman je tým, akú pozíciu si vytvorí, aj keď má značné právomoci. Práve prostredníctvom európskeho ombudsmana môžu európski občania získať nápravu v prípadoch nesprávneho administratívneho postupu v inštitúciách alebo orgánoch EÚ. Súčasná ombudsmanka si vytvorila veľmi dobrú pozíciu, všade má dvere otvorené a každý ju rešpektuje.

Aké sú jej plány v rámci úradu na nastávajuce päťročné obdobie?

Jej vízia je, aby bol čas medzi podaním sťažnosti od občana až po odpoveď a vyriešenie problému skrátený na maximálnu možnú mieru a aby sa už podobné problémy v danej inštitúcii  neopakovali.

Sú ale aj hlasy, ktoré nevidia opodstatnenosť v úrade ombudsmanky. Na 28 členských štátov a takmer 500 miliónov obyvateľov pripadá necelých 3 tisíc sťažností..

Nemyslím si, že len množstvo sťažností je ukazovateľ opodstatnenosti úradu. Je aj veľa občanov, ktorí sa nesťažujú napriek tomu, že nenájdu hľadanú informáciu. Poznáme to z bežnej praxe, keď chodíme medzi ľudí, medzi študentov. Vtedy nám povedia svoj názor a navrhnú riešenie ako by sa dali veci zlepšiť. Prácou ombudsmanky nie je navýšenie množstva sťažností, ale aby k podávaniu sťažností vôbec nedochádzalo. Ona je strážkyňa transparentnosti a informovanosti. Nie som presvedčená o tom,  že keď sa bude znižovať počet sťažností, tak jej práca nie je opodstatnená. Okrem vzťahov s úniou spolupracuje aj s inými medzinárodnými organizáciami, ako je napríklad OSN, predovšetkým v oblasti ľudských práv.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

O mon

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices