Rusko stále neplní dohody z Minsku, vraví Jaceňuk

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér. PHOTO: Flickr.

BERLÍN – Rusko stále neplní spetembrové dohody z Minsku, ktoré mali zaistiť zastavenie bojov na východe Ukrajiny, a tým bráni upokojeniu tamojšej situácie. PO rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel v Berlíne to vo štvrtok povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa Merkel v súčasnosti nie je možné odvolať sankcie, ktoré Európska únia na Rusko uvalila.

Kľúčová otázka pre stabilizáciu situácie na východe Ukrajiny je dodržiavanie dohôd z Minska. Ukrajina svoju časť dodržala a presadila zákony, ktoré sú tvrdé a nepopulárne, napríklad zákon o amnestii,“ povedal Jaceňuk.

„Ruská federácia bohužiaľ nesplnila jediný bod tejto dohody,“ obvinil ukrajinský premiér Moskvu.

„Rusko musí konať. Musí svojich banditov stiahnuť z Ukrajiny, obnoviť kontrolu hraníc a prestať dodávať zbrane. Až potom budeme schopní naozaj konflikt zmierniť,“ povedal Jaceňuk.

Sankcie majú príčinu

Na dodržiavanie dohôd z Minsku apelovala aj nemecká kancelárka. Zároveň ale zdôraznila, že zatiaľ nenadišiel čas pre zrušenie sankcií, ktoré Únia na Rusko uvalila pre konanie na Ukrajine.

„Zavedenie sankcií malo isté príčiny a tieto sankcie sa môžu stiahnuť len vtedy, keď budú príčiny odstránené,“ povedala Merkel.

„Vzhľadom na to, že jednou z príčin bola anexia Krymu, je jasné, že tieto sankcie môžu byť odvolané len vtedy, až uvidíme nejaký pokrok ohľadne Krymu. A táto vec podľa mňa teraz nie je veľmi nádejná,“ doplnila.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Odvolanie sankcií nepodporuje ani Jaceňuk. „Konfliktná situácia sa musí konečne uvoľniť a ruské sily sa musia stiahnuť z Ukrajiny. Až potom je možné hovoriť o tom, či budú sankcie zrušené,“ povedal ukrajinský premiér.

Terorizmus na Ukrajine

Súčasnú situáciu na východe Ukrajiny, kde proti sebe stoja ukrajinské jednotky a proruskí separatisti, prirovnal k stredajšiemu útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

„Chcem vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť francúzskemu ľudu, ten teroristický útok bol strašný,“ povedal.

„My máme na Ukrajine terorizmus denne a musíme v spolupráci s Európskou úniou a Nemeckom, ako jeho kľúčovou krajinou, urobiť všetko preto, aby sa tento terorizmus nešíril ďalej,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices