benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union- EP.

Flašíková Beňová: Rast extrémizmu je aj dôsledkom dlhodobo nejednoznačnej zahraničnej politiky EÚ

benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source:EP.

Neustály nárast extrémizmu v Európskej únii (EÚ) je aj dôsledkom jej slabej a dlhodobo nejednoznačnej zahraničnej politiky. Je preto nevyhnutné, aby sa európska diplomacia prestala zaoberať len sama sebou a začala sa konečne sústreďovať na dosahovanie konkrétnych cieľov a výsledkov v rámci svojej činnosti.

Situácia okolo Islamského štátu, ale aj pretrvávajúce napätie vo východnej časti Ukrajiny si vyžadujú jednoznačné postoje a riešenia zo strany európskej diplomatickej služby. „Nástup jej novej šéfky Frederici Mogheriniovej bol spájaný s veľkými očakávaniami. Za uplynulé mesiace sme však nepočuli o žiadnych konkrétnych návrhoch týkajúcich sa existujúcich problémov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. Včerajšia žalostná udalosť z Francúzska je podľa nej len smutným potvrdením obáv týkajúcich sa ohrozenia vnútornej bezpečnosti EÚ, po návrate niektorých bojovníkov Islamského štátu naspäť na jej územie. „Zatiaľ sme svedkami len prázdnych návrhov rezolúcií, ktoré svojou neurčitosťou vytvárajú ďalší priestor pre nárast extrémizmu,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Rovnako je to aj v prípade Ukrajiny. Okrem modelu sankcií, ktoré sú v mnohom namierené proti bežným ľuďom, ich zamestnávaniu a dlho očakávanému ekonomickému rastu, neprichádzajú európski diplomati s ničím novým. „Navyše sa zdá, že vďaka ich pretrvávajúcej pomalosti a neobratnosti nedokážu zabrániť vzniku tzv. zamrznutého konfliktu. Ak sa tak stane, zo skúsenosti z iných regiónov vieme, že situácia na Ukrajine zostane v stave „nevyriešenia“ na naozaj veľmi dlhé obdobie,“ uzavrela poslankyňa.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices