Masaker v Paríži takmer určite posilní anti imigračné strany naprieč Európou

charlie hebdo
Útočníci počas úteku z redakcie CHarlie Hebdo. PHOTO: Flickr.

Dejiny sú pozliepané z množstva malých dielikov, ktorých význam v behu udalostí sa dá vždy odhadnúť až spätne. Masaker v Paríži takmer určite posilní Marine Le Pen, ktorá je už aj tak čiernym koňom francúzskej politiky. Dopad to môže mať aj na ďalšie anti imigračné strany naprieč Európou. Tie majú v mnohých prípadoch spoločné aj iné veci, napríklad odpor voči EÚ, euru, alebo Trojkou riadenej konsolidácii rozpočtov.

Reči o možnom vystúpení Grécka z eurozóny sa šíria naprieč Európou a zaznievajú aj v tábore nemeckej premiérky. Podľa neoficiálnych informácií nemecká vláda už pripravuje plány na zamedzenie dopadov prípadného gréckeho opustenia eurzóny. Nemecko by to stálo asi 40 miliárd eur. Vyjadrenia z iných štátov sa nesú v podobnom duchu. Podľa francúzskeho prezidenta Hollandeho je opustenie eurozóny na rozhodnutí samotného Grécka, ale záväzky vraj treba dodržiavať (Skutočne? Aj tie rozpočtové? Trafená hus zagágala). Podľa španielskeho ministra pre Európu by opustenie eurozóny Grécku poškodilo, ale nepredstavovalo pre Európu systémové riziko.

Gréci už piaty rok žijú v karijne s obrovskou nezamestnanosťou a klesajú im reálne príjmy

V samotnom Grécku táto myšlienka až tak populárna nie je, čo je pochopiteľné. Gréci už piaty rok žijú v krajine s obrovskou nezamestnanosťou, ekonomickou recesiou a poklesom reálnych príjmov. Jedinou odmenou im je zatiaľ ich zotvranie v eurozóne. To sa prejavilo aj na zhoršení volebných preferencií SYRIZA, ktorá má podľa posledného prieskumu pred Novou demokraciou len 3% náskok. Predseda Alexis Tsipras však stojí za svojím: „Veľká časť nominálnej hodnoty verejného dlhu Grécka musí byť odpísaná.“ Zatiaľ však z jeho strany nezaznel plán B, teda čo jeho vláda spraví, ak Trojka reštrukturalizáciu odmietne.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

Otázne je, ako sa teraz zachová Trojka. Grécko dostalo dvojmesačný odklad na spustenie ďalších reforiem, ktoré su podmienkou posledných dávok peňazí zo záchranného programu. Avšak krajina bude teraz minimálne šesť týždňov bez vlády a jej prípadné zostavenie po voľbách si vyžiada dáky čas. Nehovoriac o tom, že nová vláda bude musieť vyjednať aj spôsob ukončenia záchranného plánu. Lepšie povedané, dohodnúť sa, ako kryť rozpočtovú dieru na najbližšie dva roky. Samozreme, nezabudnime ani na poslednú „drobnosť“. Vláda padla na neschopnosti zvoliť prezidenta. Dokáže ho nový parlament zvoliť alebo sa v Aténach o pár mesiacov znova zopakuje neúspešné cvičenie z decembra?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

zamestnanie, rodova rovnost

Nezamestnanosť v eurozóne aj v EÚ dosiahla v novembri rekordne nízku úroveň

Miera nezamestnanosti v eurozóne v novembri 2023 klesla na najnižšiu úroveň v histórii týchto štatistík …

Consent choices