fico
Robert Fico počas manifestácie v Paríži. PHOTO: Tlačový odbor UV.

Paríž pochodoval proti terorizmu, medzi miliónom ľudí v uliciach aj Fico

fico
Robert Fico počas manifestácie v Paríži. PHOTO: Tlačový odbor UV.

PARÍŽ – Za hlavné mesto sveta proti terorizmu a za slobodu v nedeľu označil francúzsky prezident François Hollande Paríž.

Na miliónovú manifestáciu v Paríži sa zišlo päťdesiat zahraničných štátníkov, ktorých Hollande prijímal v Elysejskom paláci. Nechýbala medzi nimi nemecká kancelárka Angela Merkel, britský premiér David Cameron a vedúci predstavitelia Európskej únie.

Milión ľudí

Slovenskú republiku zastupoval premiér Robert Fico. Atmosféru v uliciach metropoly označil za elektrizujúcu. „Cítiť veľkú súdržnosť, ľudia tlieskali a vzájomne si vyjadrovali podporu. Takýto masový pokojný pochod je najlepšou odpoveďou na udalosti, ktoré sa stali,“ uviedol premiér. Zároveň si všimol miestne prieskumy, podľa ktorých sa až 75 percent Francúzov vyjadrilo, že nemajú strach.

Už dlho pred začiatkom akcie zaplnilo námestie Republiky doslova ľudské more. Na mieste sa nachádzalo približne 1,5 milióna ľudí.  Zhromaždení spievali francúzsku hymnu, tlieskali a volali „Charlie!“ a „Charlie, sloboda!“.

Na čele manifestácie

paríž
V uliciach Paríža vyšlo do ulíc milión ľudí. PHOTO: Flickr.

Na pochod proti terorizmu v centre Paríža dorazili aj pozostalí po obetiach nedávnych útokov islamistov. Príbuzní zavraždených z redakcie satirického týdenníka Charlie Hebdo, ktorých blízki stáli podľa agentúry AFP v čele manifestácie.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na znamenie solidarity s Francúzskom bola v bruselskom ústredí Severoatlantickej aliancie vlajka NATO a vlajky členských štátov stiahnuté na pol žrde. Manifestácie sa zúčastnil aj generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Prehľadávali všetky tašky

Protiteroristické stretnutia sa konali aj v ďalších francúzskych mestách, napríklad v Lyone, v Saint-Etienne alebo v Perpignane.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices