Prvé plenárne zasadnutie v tomto roku: Toto budú riešiť europoslanci

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Rozprava o záveroch decembrového samitu s Donaldom Tuskom

V utorok predstúpi novozvolený predseda Európskej rady po prvýkrát pred Európsky parlament, aby s poslancami prediskutoval závery decembrového samitu lídrov členských štátov, ktorý okrem iného podporil plány Európskej komisie na mobilizáciu 315 mld. eur na podporu rastu a zamestnanosti v EÚ. Rozpravy sa pravdepodobne zúčastní aj predseda Komisie Jean-Claude Juncker.

Výmena stráži na čele Rady EÚ: Plány Lotyšska a hodnotenie Talianska

Predsedníčka lotyšskej vlády Laimdota Straujuma bude v stredu od 09.00 diskutovať s poslancami o prioritách lotyšského predsedníctva v Rade EÚ. V utorok ráno plénum za prítomnosti talianskeho premiéra Mattea Renziho a predsedu Komisie Jeana-Clauda Junckera zhodnotí uplynulé talianske predsedníctvo.

Spomienka na 70. výročie oslobodenia Osvienčimu

Poslanci si v pondelok pripomenú oslobodenie nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v januári 1945. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v tejto súvislosti prednesie vyhlásenie.

Parlament zareaguje na pracovný program Komisie na rok 2015

Parlament vo štvrtok prostredníctvom uznesenia oficiálne zareaguje na pracovný program Európskej komisie na rok 2015.

Parlament rozhodne o práve členských štátov zakázať kultiváciu geneticky modifikovaných plodín

Poslanci budú v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by umožnil členským štátom obmedziť alebo zakázať na svojom území kultiváciu plodín obsahujúcich geneticky modifikované organizmy, a to aj v prípade, že boli schválené na úrovni EÚ. Navrhovaná smernica, na ktorej znení sa v decembri Parlament neformálne dohodol s Radou, bola pôvodne predložená v roku 2010. Legislatívny proces však kvôli nezhodám medzi členskými štátmi uviazol na štyri roky v slepej uličke.

Uznesenie k zásahu proti médiám v Turecku

Parlament bude vo štvrtok hlasovať o uznesení k situácii v oblasti slobody tlače a médií v Turecku po policajných raziách a zatýkaní novinárov z konca minulého roka. V rozprave počas decembrového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu poslanci jednohlasne odsúdili porušovanie slobody prejavu v krajine a uviedli, že s útokmi na právny štát a základné ľudské práva je potrebné skoncovať.

Pašovanie ľudí v Stredomorí

Poslanci budú v utorok popoludní diskutovať s komisárom Dimitrisom Avramopoulosom o nedávnych prípadoch pašovania ľudí v oblasti Stredozemného mora, vrátane incidentu s nákladnou loďou s imigrantmi smerujúcou z Turecka, ktorá skončila v Taliansku. Európsky parlament vo svojom uznesení zo 17. decembra vyzval členské štáty, aby prijali opatrenia proti obchodovaniu s ľuďmi a ich pašovaniu do EÚ, ako aj v rámci Únie.

Rozprava o smerovaní bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ s Federicou Mogherini 

Poslanci budú v stredu popoludní v rámci výročnej rozpravy o smerovaní zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ diskutovať s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini. Pôjde o prvú debatu o prehodnotení stratégie EÚ v tejto oblasti od minuloročného bezpečnostného zvratu na východnej hranici Únie.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices