Vyberanie peňazí z bánk máme pod kontrolou, uisťujú Gréci

grecko
PHOTO: Flickr.

ATÉNY – Situácia okolo odlevu bankových vkladov v Grécku je pod kontrolou. Grécka centrálna banka o tom informovala v nedeľu, pričom sa pokúsila upokojiť trhy pred blížiacimi sa voľbami v krajine. Grécke médiá v uplynulých dňoch informovali, že sa objavil významný odlev vkladov.

Tento odlev pritom súvisí práve s politickou neistotou, ktorú vyvolávajú predčasné voľby.

„Po správach o odleve vkladov z gréckych bánk grécka centrálna banka vyhlasuje, že situácia je úplne pod kontrolou,“ uviedla banka.

„Grécka centrálna banka spoločne s Európskou centrálnou bankou vývoj starostlivo monitoruje a bude intervenovať v prípade, že to bude nevyhnutné,“ povedala ďalej grécka centrálna banka.

Predčasné parlamentné voľby

Parlamentné voľby v Grécku sa uskutočnia 25. januára tohto roka. Prieskum verejnej mienky naznačuje, že v nich zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza.

Vo voľbách proti sebe budú stáť konzervatívna strana premiéra Antonisa Samarasa Nová demokracia, ktorá prijala nepopulárne škrty v rozpočte, proti strane Syriza, ktorá chce úsporné opatrenia zrušiť.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Možný odchod Grécka z eurozóny

Pred pár dňami prišiel nemecký denník Bild s informáciou, že Nemci si vedia predstaviť odchod Grécka z eurozóny. V strehu okamžite zostali nielen trhy, politici, ale i samotná kancelárka Angela Merkel.

Gréci sa totiž netaja tým, že sa im šetriaci režim pochádzajúci z dielne Bruselu nepáči.„Aby bolo jasné každému, či už v Grécku, alebo v zahraničí. Len Gréci môžu rozhodnúť, len oni, Gréci majú kľúče od krajiny,“ uviedol líder strany Syriza Alexis Tsipras.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices