17 rokov embarga USA voči európskej hovädzine zrejme skončí

Kravy
PHOTO: Flickr.

Spojené štáty americké znovu otvorili Írsku svoje hranice pre dovoz mäsa z kráv. Pre zvyšných členov stále platí zákaz. Komisári pre zdravie, obchod a poľnohospodárstvo dúfajú, že USA poľaví aj u zvyšku EÚ.

Komisár pre zdravie Vynetis Andriukaitis víta oznámenie amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktoré povolí prvej členskej krajine, Írsku, dovoz hovädzieho mäsa a kráv. Cecilia Malströmová, ktorá velí v kancelárii komisariátu pre obchod, to považuje za pozitívny signál pre zvyšok Únie: „Teraz je dôležité, aby Spojené štáty predĺžili povolenia zvyšku Európskej únie a aby boli podmienky v medzinárodnom súlade. Vítam aj krok, ktorý je súčasťou rastúceho trendu – komplexných a úsporných opatrení EÚ na odstránenie a ochranu pred BSE. Preto žiadame všetkých mimoeurópskych obchodných partnerov, ktorých opatrenia nie sú na európskej úrovni, aby tieto normy prijali.“

Komisárka narážala na embargo Američanov, ktorí v roku 1998 uzatvorili hranice pre všetkých európskych vývozcov hovädziny. V tom čase sa na našom kontinente objavila BSE, tzv. choroba šialených kráv. Svetová organizácia pre zdravie zvierat odsúdila počin USA, pretože porušili medzinárodné obchodné podmienky. Európski exportéri nemohli dovážať ani vykostené kostrové mäso, ktoré organizácia označila za bezpečné a neschopné prenášať chorobu šialených kráv.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

O mve

Odporúčame pozrieť

malmstrom

EÚ chce zrušiť značnú časť zvyšných dovozných ciel na srílanské výrobky

Zrušenie ciel by sprevádzalo prísne monitorovanie a bolo by podmienené trvalým odhodlaním v oblasti udržateľného …

Consent choices