schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Martin Schulz: Osvienčim bol najhorším zlyhaním civilizácie v histórii ľudstva

schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pri príležitosti spomienky na 70. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim uviedol, že „židia v Európe sa aj dnes obávajú o svoju bezpečnosť. To je niečo, čo nás musí desiť a tomuto strachu musíme vzdorovať.“ V súvislosti s minulotýždňovými útokmi na redakciu Charlie Hebdo, políciu a židovský supermarket v Paríži predseda EP dodal, že „musíme zaistiť, aby sa táto nenávisť nestala nákazlivou“.

Koncentračný tábor Osvienčim bol oslobodený sovietskymi vojakmi 27. januára 1945. Tábor zriadili nacisti v roku 1940. Do konca vojny sa stal najväčším nacistickým táborom smrti, v ktorom prišlo o život viac ako 1.100.000 ľudí.

Reakcie slovenských europoslancov

„Osvienčim a vyhladzovacie tábory druhej svetovej vojny sú tragickým mementom krutostí nacizmu. Pripomíname si aj odvahu slovenských židov R. Vrbu a A. Wetzlera – utečencov z Osvienčimu. Ich podanie bolo tak strašné, že im málokto veril. Až po oslobodení Osvienčimu sa svet naplno dozvedel hroznú pravdu o táboroch smrti,“ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

„Toto výročie musí byť mementom pre všetkých slušných ľudí. Nezabúdajme, že na začiatku týchto zverstiev bol totalitný režim, proti ktorému sa musíme vždy jasne postaviť. Európska spolupráca a prehlbovanie demokratických hodnôt sú spoľahlivou zárukou, aby sa podobné hrôzy už nikdy neopakovali,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

„70. výročie oslobodenia Osvienčimu je dôležitou pripomienkou, že zlo nikdy nespí. „Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo – aby dobrí ľudia nerobili nič,“ povedal už v 18. storočí filozof a politik Edmund Burke. Platí to aj dnes. Preto je našou povinnosťou nedovoliť, aby predsudky a vybičovaná nenávisť dostali ďalšiu šancu,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices