donald tusk
predseda Európskej rady Donald Tusk. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Rozprave s Donaldom Tuskom dominovala bezpečnosť EÚ a Junckerov investičný balík

donald tusk
predseda Európskej rady Donald Tusk. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

„Európsky plán pre strategické investície nie je zázračným liekom. Ak tu však niekto má recept na prekonanie krízy šmahom ruky, nech sa prosím postaví,“ vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk počas rozpravy o výsledkoch decembrového samitu lídrov členských štátov. Poslanci s Donaldom Tuskom a predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom diskutovali aj o daňových únikoch a v nadväznosti na teroristické útoky v Paríži sa nevyhli ani otázke bezpečnosti a sprístupňovania údajov leteckých cestujúcich.

Donald Tusk požiadal Parlament o podporu v úsilí o spustenie Junckerovho investičného balíka v júni tohto roku. Novozvolený predseda Európskej rady sa tiež zaviazal k posilneniu boja proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a agresívnemu daňovému plánovaniu, ktorý považuje za „vec férovosti a sociálnej spravodlivosti.“

Práca na legislatívnom návrhu, ktorý by zaviazal letecké spoločnosti poskytovať vnútroštátnym orgánom údaje o ich cestujúcich a vytvorením takzvaného európskeho systému PNR zároveň posilnil výmenu informácii medzi členskými štátmi, je „náročná a delikátna,“ uviedol Donald Tusk – narážajúc na potrebu dosiahnuť rovnováhu medzi bezpečnosťou a slobodou. Predseda Európskej rady však podporil jednotný európsky systém PNR: „Dvadsaťosem národných systémov by bol zlepenec s dierami. Zasahovali by do súkromia občanov, nedokázali by však riadne ochrániť ich bezpečnosť,“ uviedol.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker poslancov informoval o pokračujúcich diskusiách o investičnom balíku medzi komisármi, cieľom ktorých je zabudovanie väčšej miery flexibility do jeho finálnej podoby, avšak „bez zmeny pravidiel.“ Plénum tiež uistil, že Komisia predloží legislatívny návrh zameraný na boj proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam do júna tohto roka.

O ram

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices