Frédérique Ries
Frédérique Ries, parlamentná spravodajkyňa. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Parlamentná spravodajkyňa Frédérique Ries o GMO: Je neprijateľné, aby právo vytvárali súdy

Frédérique Ries
Frédérique Ries, parlamentná spravodajkyňa. PHOTO: © European Union 2015 EP.

V utorok 13. januára EP odhlasoval návrh, ktorý by mal dať členským štátom možnosť zakázať alebo obmedziť pestovanie geneticky modifikovaných plodín na svojom území. A to aj v tom prípade, ak boli povolené na úrovni EÚ. Utorkovým hlasovaním sa však ešte nič nekončí, keďže návrh bude postúpený Rade. Ak sa jej podarí odsúhlasiť ho, nová právna úprava by mala začať platiť okamžite. O zmenách legislatívy ako aj o budúcnosti GMO sme sa porozprávali s parlamentnou spravodajkyňou Frédérique Ries.

Poslankyňa Frédérique Ries pochádza z Belgicka a v Parlamente zasadá v Aliancii liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Ako spravodajkyňa je zodpovedná za koordináciu záležitostí týkajúcich sa navrhovaných zmien smernice o pestovaní geneticky modifikovaných plodín.

Aké zmeny prináša nová právna úprava pre spotrebiteľov, poľnohospodárov a životné prostredie?

Táto smernica je zameraná skôr na členské štáty, keďže im dáva možnosť zakázať alebo obmedziť pestovanie geneticky modifikovaných plodín na svojom území.

Poľnohospodári potom budú musieť rešpektovať rozhodnutia svojej krajiny. Ak sa krajina rozhodne, že na svojom území nechce žiadne transgenické plodiny, tak ich poľnohospodári jednoducho pestovať nebudú. Dúfam, že pri budúcom prehodnotení legislatívy sa mi podarí presadiť povinnú kompenzáciu pre pestovateľov, ktorý takto utrpia škody.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Čo sa týka životného prostredia, nová právna úprava by mala obmedziť krížovú kontamináciu.

Prečo bolo potrebné priniesť do tejto oblasti zmeny?

Navrhované zmeny sú reakciou na rastúce sťažnosti a obavy európskych občanov, ktoré prejavili vo viacerých prieskumoch Eurobarometer.

Ako demokratka považujem za vyslovene neprijateľné, aby právo vytvárali súdy. Viaceré členské štáty boli zažalované na súdoch, buď národných alebo aj na Európskom súdnom dvore. A chýbali im argumenty, vďaka ktorým by mohli pestovanie GMO zakázať. Zažalovaná bola dokonca aj Európska komisia, lebo pri autorizácii novej odrody Pioneer nepostupovala údajne dostatočne rýchlo.

V tomto prípade právo vytvárajú zákonodarcovia.

Ako bude podľa vás vyzerať trh s GMO za 5 rokov?

Smernica sa netýka hotových produktov, ale upravuje len pestovanie plodín. EÚ napríklad dováža obrovské množstvo krmiva pre zvieratá, ktoré je vyrobené na báze geneticky modifikovaných rastlín. O tomto tu nebola reč a takisto ani o doprave alebo výskume.

Myslím si, že nové pravidlá prinesú viac transparentnosti a lepšie riadenie a takisto prispejú k obmedzeniu konfliktu záujmov.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices