straujuma
Lotyšská premiérka Laimdota Straujuma. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Bezpečnosť, zamestnanosť a digitálny trh. To sú priority lotyšského predsedníctva

straujuma
Lotyšská premiérka Laimdota Straujuma. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Pred parlamentným plénom dnes vystúpila lotyšská premiérka Laimdota Straujuma, ktorá poslancom predstavila priority začínajúceho sa lotyšského predsedníctva EÚ. Vo svojom prejave neobišla ani nedávne útoky vo Francúzsku, pričom pripomenula, aké dôležité je brániť európske hodnoty. Viacerí poslanci privítali jej odhodlanie popasovať sa s legislatívou o záznamoch cestujúcich (PNR) v záujme zvýšenia bezpečnosti. Takisto zdôraznili potrebu investícií ako aj vytvorenie jednotného digitálneho trhu.

Laimdota Straujuma poslancom oznámila, že cieľom lotyšského predsedníctva bude vytvorenie „konkurencieschopnej, digitálnej a medzinárodne silnej Európy.“ Lotyši chcú podľa jej slov „obraňovať hodnoty, ktoré charakterizujú Európu – slobodu, bezpečnosť, spravodlivosť a toleranciu.“ Straujuma by počas šesťmesačného predsedníctva chcela „posilniť spoluprácu medzi Radou a Parlamentom a vytvoriť jednotný postup a spoločnú agendu.“

Podľa šéfa Komisie Jeana-Clauda Junckera je lotyšské predsedníctvo „symbolom zmierenia v histórii EÚ. Pred tridsiatimi rokmi si to nikto nemohol predstaviť.“ Komisia bude Lotyšsku pomáhať pri dosahovaní jeho cieľov, ktorými sú podpora rastu a zamestnanosti, oživenie investícií, prehĺbenie hospodárskej a menovej únie a dovŕšenie jednotného digitálneho trhu.

Pre nemeckého ľudovca Manfreda Webera je Lotyšsko „iskrou nádeje.“ V roku 2009 sa totiž nachádzalo v zložitej ekonomickej situácii, sa dnes teší z hospodárskeho rastu a poklesu nezamestnanosti. Premiérke Straujume prisľúbil, že jeho skupina jej veľmi rada pomôže s legislatívou o osobných záznamoch cestujúcich ako aj s opatreniami pre rast a zamestnanosť.

Taliansky sociálny demokrat Gianni Pittella hovoril o bezpečnosti. „Chceme odpoveď na otázku, ako ochrániť našich občanov. Na bezpečnosť sa musíme začať pozerať z iného uhla. Je potrebné prekonať odpor členských štátov a vytvoriť regionálnu stratégiu na vyhladenie terorizmu,“ povedal.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Roberts Zīle (EKR, Lotyšsko) vyhlásil, že „stabilná, slobodná a demokratická Ukrajina by bola dôležitým príkladom pre ďalšie partnerské krajiny. Svedčilo by to o tom, že európske hodnoty skutočne existujú.“ Taktiež by nám to mohlo pomôcť „posilniť našu spoluprácu s ostatnými eurázijskými partnerskými krajinami.“

Holanďanka Sophia in ´t Veld zo skupiny ALDE od lotyšského predsedníctva požaduje, „aby si za svoju absolútnu prioritu stanovilo prijatie všeobecnej antidiskriminačnej smernice.“ Je presvedčená, že by to bolo „tou najlepšou odpoveďou na homofóbiu.“

Podľa Dimitrosa Papadimoulisa zo skupiny GUE/NGL „Európska únia potrebuje nájsť riešenia prostredníctvom diplomacie a demokracie. Je v našom záujme, aby sme zmiernili napätie a vytvárali priateľské vzťahy založené na demokracii.“

Philippe Lamberts (Zelení/ESA, Belgicko) vyzval lotyšskú premiérku k tomu, aby prehodnotila svoj program. „Boli sme zvolení na to, aby sme ulahodili trhom?“ Únia by sa podľa neho mala snažiť o posilnenie dôvery svojich občanov a prisľúbiť im spoločnú prosperitu.

Rolandas Paksas (EFPD, Litva) varoval, že veľké krajiny majú na predsedníctvo tých malých silný vplyv. „Potrebujeme stratégiu bezpečnosti, zamestnanosť a rast, no predovšetkým spoločný energetický trh,“ dodal.

Nezaradená lotyšská poslankyňa Iveta Grigule pripomenula dôležitosť vzťahov s krajinami strednej Ázie. „Potrebujú našu pozornosť a pomoc pri vyrovnávaní sa s rastúcimi tlakmi zo strany Ruska,“ vyhlásila.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Voliči, ktorí vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) budú voliť populistov, si musia uvedomiť, že …

Consent choices