Brusel je znepokojený zákonom proti homosexuálom v Kirgizsku, nevylučuje zmrazenie vzťahov

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament prijal tri uznesenia, ktoré sa týkajú prípadov porušovania ľudských práv, demokracie a právneho štátu. Poslanci zdôraznili, že odsúdenie Alexeja Navalného a jeho brata Olega bolo založené na nepodložených obvineniach a vyzvali na prijímanie súdnych rozhodnutí bez politického zasahovania. Parlament tiež odsúdil brutálny masaker školákov v Pakistane a vyjadril hlboké znepokojenie nad zákonom o homosexuálnej propagande v Kirgizsku.

Prípad Alexeja Navalného v Rusku

Európsky parlament vo svojom uznesení zdôraznil, že odsúdenie prominentného právnika, bojovníka proti korupcii a sociálneho aktivistu Alexeja Navalného a jeho brata Olega Navalného bolo založené na nepodložených obvineniach, a vyjadril hlboké poľutovanie nad tým, že trestné stíhanie sa zdá byť politicky motivované. Podľa poslancov je nevyhnutné, aby súdne rozhodnutia boli prijímané bez politického zasahovania a aby spĺňali medzinárodne uznávané normy.

Parlament v plnej miere podporil boj proti korupcii v Rusku, ktorý inicioval Alexej Navalný. Poslanci zároveň vyjadrili znepokojenie nad možným politickým využitím rodinného príslušníka na zastrašenie a umlčanie Alexeja Navalného.

Uznesenie vyzýva Radu, aby vypracovala jednotnú politiku voči Rusku, ktorá by zaviazala všetkých 28 členských štátov Únie a inštitúcie EÚ k silnému spoločnému odkazu o úlohe ľudských práv vo vzťahoch medzi EÚ a Ruskom. Poslanci tiež požiadali vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci, aby urýchlene predložila komplexnú stratégiu voči Rusku zameranú na zachovanie územnej celistvosti a suverenity európskych štátov a zároveň na posilnenie demokratických zásad v Rusku.

Útok na školu v Pešávare

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Parlament rozhodne odsúdil brutálny masaker školákov zo 16. decembra 2014, ktorý spáchali členovia pakistanskej odnože Talibanu Tehreek-e-Taliban (TTP). Podľa poslancov išlo o hrozný a zbabelý akt.

Pakistanská vláda by podľa poslancov mala prijať naliehavé a účinné opatrenia – v súlade s medzinárodne uznávanými normami právneho štátu – zamerané na obranu pred bezpečnostnými hrozbami a posilniť úsilie s cieľom zadržať a stíhať ozbrojencov zo skupiny TTP. Uznesenie tiež nalieha na vládu v Islamabade, aby dodržiavala nedávno ratifikované medzinárodné dohody o ľudských právach a aby protiteroristické zákony využívala výhradne v prípade teroristických činov a nie pri bežnej trestnej činnosti.

Zákon o homosexuálnej propagande v Kirgizsku

Poslanci tiež vyjadrili hlboké znepokojenie v súvislosti s možným prijatím zákona o „šírení informácií o netradičných sexuálnych vzťahoch,“ ktorým sa v súčasnosti zaoberá kirgizský parlament, a vyzvali na jeho stiahnutie. Parlament zdôraznil, že sexuálna orientácia a rodová identita sú otázky spadajúce pod individuálne právo na súkromie zaručené medzinárodným právom v oblasti ľudských práv. Poslanci tiež vyzvali Komisiu, Radu a Európsku službu pre vonkajšiu činnosť,aby jasne zdôraznili kirgizským orgánom, že prípadné prijatie tohto zákona by mohlo ovplyvniť vzťahy s EÚ v súlade s článkom 92 ods. 2 dohody o partnerstve a spolupráci.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices