O tom sa nám môže iba snívať: Švajčiari zbohatli o tretinu lusknutím prsta

euro
PHOTO: Flickr.

Švajčiarska centrálna banka odstránila naviazanosť švajčiarskeho franku na euro

V momente písania tohto textu svetový finančný trh zasiahli šokujúce novinky. Švajčiarska centrálna banka (SNB) nečakane odstránila naviazanosť švajčiarskeho franku na euro, ktorá bola na úrovni 1,2 franku za 1 euro. Efekt bol zdrvujúci – pre euro. Frank behom pár minút posilnil až o tretinu. Áno, čítate správne. Lusknutím prstov centrálneho bankára zbohatli Švajčiari o tretinu (v momente písania článku sa kurz stabilizoval asi o 20% vyššie oproti viazanej hodnote) a množstvo iných ľudí prišlo na forexových trhoch o desiatky miliárd. Švajčiarsky akciový trh sa prepadol o 15%. Bola to exkluzívna demonštrácia moci centrálnej banky a zároveň ukážka toho, ako veľmi oslabené je poslednými udalosťami euro. Špekuluje sa, že práve stále reálnejšie spustenie kvantitatívneho uvoľňovania presvedčilo SNB odpútať frank of eura.

Ešte pred týmto bolo udalosťou posledných dní rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré poslalo euro hlbšie. Ten na vyzvanie nemeckého ústavného súdu preveril zákonnosť programu nákupu dlhopisov OMT Európskej centrálnej banky. Podľa zistenia súdu takýto program je „v princípe kompatibilný s právom EÚ“. Pridal aj niekoľko dôrazných „ale“ – napríklad intervencia ECB musí byť proporcionálna a musí umožniť tvorenie trhových cien pre dotknuté dlhopisy, dotknuté štáty musia byť v záchrannom programe dočasného, alebo trvalého eurovalu, ale ECB musí v takom prípade ustúpiť od priameho ovplyvňovania reforiem. Inak povedané, ak ECB začne nakupovať dlhopisy niektorej krajiny, už v nej nemôže pôsobiť v rámci Trojky.

Nemecký ústavný súd rozhodol podľa očakávania, že OMT áno, ale veľmi prísne

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Súd rozhodol podľa očakávania, že OMT áno, ale veľmi prísne. Časť Nemcov však aj tak toto rozhodnutie poriadne rozhnevalo. Christoph B. Schiltz z Die Welt píše: „Aký skvelý deň pre prezidenta ECB Draghiho, krízové štáty Grécko, Portugalsko a Taliansko, pre bailoutových politikov a špekulantov! Aký zlý deň pre európskych daňovníkov, (nemecký) Ústavný súd a konkurencieschopnosť európskej ekonomiky!“ Možno si spomenul, že slovíčko „prísny“ má v EÚ často iný význam, než aký nájdeme v slovníku.

O intenzívnejšom nakupovaní aktív za „nové“ peniaze panujú vnútri ECB už tradične spory. Nemecká členka rady ECB Sabine Lautenschläger varuje pred nakupovaním dlhopisov centrálnou bankou, taliansky člen Ignazio Visco nakupovanie podporuje. Ktorá možnosť je správna? Aj monetárna politika je v prvom rade politika, v ktorej je dôležitá vlajočka v pase minimálne do takej miery, ako odbornosť.

Voľby v Grécku budú presne o 10 dní a po Európe sa už formujú politické koalície. Írsky minister financií prehlásil, že nezavrhuje návrh očakávaného víťaza týchto volieb SYRIZA usporiadať medzinárodné konferenciu o odpustení časti dlhov krajín PIIGS.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices