V štyroch európskych krajinách je vraj 20 teroristických buniek

terorista
PHOTO: Ilustračné Flickr.

PARÍŽ/BRUSEL/WASHINGTON – V Nemecku, Francúzsku, Belgicku a Holandsku existuje až dvadsať spiacich teroristických buniek so 120 až 180 členmi pripravenými zaútočiť. S odovlaním sa na svoje zdroje z tajných služieb v Európe a na Blízkom východe to oznámila stanica CNN.

Európske a blízkovýchodné rozviedky sa domnievajú, že bezprostredne ohrozené je hlavne Belgicko a zrejme Holandsko. V piatok polícia v niekoľkých európskych krajinách pozatýkala až 25 osôb.

Európske tajné služby sa podľa CNN zaujímajú najmä o skupiny mužov, ktorí sa vrátili z bojov v Sýrii. Panuje presvedčenie, že radikálny Islamský štát im dal inštrukcie, aby pripravili útoky ako odvetu za zapojenie západných štátov do koalície, ktorá útočí lietadlami na Islamský štát v Iraku a Sýrii. Všetky štyri zmienené krajiny sú členmi tejto koalície.

Choďte a urobte to

Rozviedky zatiaľ nemajú informáciu, že existoval presný príkaz k útokom z minulého týždňa, pri ktorých v Paríži zahynulo celkovo 17 osôb. Je vraj len všeobecná inštrukcia: Choďte a urobte to.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že Francúzsko na svojom území v rámci súčasnej bezpečnostnej operácie rozmiestnilo 122 tisíc policajtov, strážnikov a vojakov.

Pohotovosť v krajinách

Belgicko má v pohotovosti 150 ľudí určených na protiteroristický zásah a krajina zvýšila aspoň na mesiac bezpečnostný režim na druhý najvyšší stupeň.

Na rovnakom stupni je pohotovosť aj v Holandsku. Hovorca tamojšej vlády Edmond Messchaert povedal, že existuje „reálna hrozba, ale žiadne informácie o konkrétnom útoku“.

Pri piatkovom zatýkaní skončilo v celách 17 ľudí, ktorí údajne propravovali akciu v Belgicku. Trinásť z nich zadržali priamo v krajine, štyroch na dvoch miestach vo Francúzsku. Dve osoby dolapila polícia na juhu Francúzska v tuneli Fréjus. Chceli sa dostať do Talianska.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

V Británii na letisku Stansted zadržali osemnásťročnú ženu pre podozrenie, že pripravovala teroristický čin.

Riziko je vysoké

Šéf európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwrigh v piatok priznal, že riziko teroristických útokov v Európe je teraz tak vysoké, že je nesmierne náročné odvracať všetky potenciálne hrozby.

Štáty preto podľa neho musia lepšie spolupracovať, aby dokázali teroristickým hrozbám predchádzať.

Sieť ľudí

Vo Francúzsku sa stále pokúšajú odhaliť sieť ľudí, ktorí sú za parížskym atentátom. Vo väzbe skončilo niekoľko desiatok ľudí.

V belgickom Charleroi zadržiavajú Neetina Karasulara, ktorý zrejme dodal atentátnikom zbrane, pretože sa preukázalo, že sa stretol s vdovou po Amedym Coulibalym.

Ten minulý týždeň na predmestí Paríža zabil jednu policajtku a v piatok potom pr iútoku na židovský obchod štyroch ďalších ľudí. Jeho žena Hayat Boumeddiene utiekla cez Turecko do Sýrie.

Coulibaly útok údajne spáchal pod hlavičkou Islamského štátu, bratia Kouachiovci, ktorí útočili na redakciu týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 osôb, vraždili menom odnože Al-Káida Jemen.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia

Európska komisia predstavila program boja proti terorizmu. Poskytne väčšiu možnosť spolupráce s úradmi

Európska komisia predstavila nový program boja proti terorizmu, ktorého zámerom je zintenzívniť boj proti extrémizmu …

Consent choices