Alexander Stubb: Nech je jasné, že by sme povedali rázne nie odpusteniu Gréckych dlhov!

Alexander Stubb
Fínsky premiér, Alexander Stubb. PHOTO: Flickr.

Tvrdým oponentom je naopak fínsky premiér Alexander Stubb. „Nech je jasné, že by sme povedali rázne nie odpusteniu Gréckych dlhov!“ povedal verejne a kuloárne informácie hlásia, že Fíni boli na európskom stretnutí za zavretými dverami ešte tvrdší. Fínsko čakajú tento rok parlamentné voľby a reči o odpúšťaní dlhov sú vítaným strelivom do kampane euroskeptických Pravých Fínov, ktorí v minulých voľbách získali 14%. Fínsko je síce bohatá krajina a krízou prešla bez veľkých otrasov, no už je tri roky v recesii a vyhliadky na tento rok nie sú o moc lepšie. Podľa nemenovaných euroúradníkov je táto krajina momentálne najväčšou prekážkou pri utvorení dohody s Grékmi.

Šéf SYRIZA rozvinul plán financovania chodu štátu v prípade svojho nástupu do úradu

Šéf SYRIZA Alexis Tsipras rozvinul svoj plánfinancovania chodu štátu v prípade svojho nástupu do úradu – grécke verejné financie majú totiž momentálne nevyriešené financovanie na tento rok. Vydal by vraj väčší objem krátkodobého dlhu. Ministerstvo financií mu zakontrovalo, že takýto „plán“ by mal problém, keďže krajina by prekročila dohodnutý podiel krátkodobého dlhu. A aj keby nie, grécke banky sotva nájdu likviditu na absorbovanie tohto dlhu. Jeho sok, premiér poslednej vlády Samaras, vytiahol tiež plán. Chce znížiť dane a (nejako) vytvoriť 770 000 pracovných miest v siedmich kľúčových sektoroch. Škoda, že na to prišiel až dva týždne pred voľbami. Tak či onak, veľké finančné firmy vytiahli zo zásuviek tri roky staré krízové plány pre prípad odchodu Grécka z eurozóny a znova testujú svoje interné systémy na zvládnutie takejto udalosti.

Všade samé Grécko, ale čo čierne ovce roku 2014? Taliansko dostalo od Komisie dobrú správu. Tá vydala nové pokyny na uplatňovanie rozpočtových pravidiel. Podľa nich krajina čeliaca „významným rizikám“ môže znižovať štrukturálny deficit tempom iba 0,25% ročne, nie 0,5%. Ako sa vraví, keď nejdú rozpočty za pravidlami, prídu pravidlá k rozpočtom. Toto menej pomôže Francúzsku, to sa však môže obrátiť na inú novú klauzulu. Tá umožňuje dať odklad krajinám, ak predstavia reformný plán, čo Francúzsko chystá. Fungovalo to síce tak aj doteraz, po novom je to už ale dovolené úplne oficiálne. Zhrnuté a podčiarknuté – bude sa kupovať čas a pokuty znovu odkladať.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Akoby do prieku týmto krajinám nemeckí štatistici hlásia, že čo sa malo spraviť dnes, spravilo sa už včera. Nemecko po takmer polstoročí dosiahlo vyrovnaný rozpočet už v roku 2014, nie 2015, ako pôvodne plánovalo.

V Rusku si vyskúšajú skutočné šetrenie, nie také to „európske“

V Rusku si vyskúšajú skutočné šetrenie, nie také to „európske“. Vďaka nízkym cenám ropy ministerstvo financií hlási, že rozpočet (okrem obrany) sa bude musieť zmenšiť o 10%. Veľa, málo? Ak by sme to premietli do Slovenskej reality, 10% škrt nevojenských výdavkov by znamenal napríklad kompletné zrušenie ministerstiev zdravotníctva, kultúry, zahraničných vecí a SAVky k tomu.

 Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices