Brusel chce pritvrdiť v boji proti terorizmu, zvažuje posilnenie schengenu

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Boj proti terorizmu je v právomoci členských štátov Európskej únie, ktorá ale toto úsilie podporuje viacerými spôsobmi. V nasledujúcich mesiacoch bude Európska agenda pre bezpečnosť prijímať opatrenia, ktoré sú stanovené v pracovnom programe Komisie na rok 2015.

Samotná EÚ pri podpore úsilia o bezpečnosť vytvára právne prostredie a rámec pre spoluprácu, podporuje rozvoj spoločnej schopnosti a systémov ako napríklad Schengenský informačný systém či mechanizmus civilnej ochrany. Finančnými prostriedkami, napríklad cez Fond pre vnútornú bezpečnosť, podporuje členské štáty v oblasti vnútornej bezpečnosti, vrátane boja proti bezpečnosti.

V januári minulého roka predložila Komisia súbor opatrení na posilnenie reakcie EÚ proti radikalizácii a násilnému extrémizmu. Spolu s Radicalisation Awereness Network (RAN) podporujú dialógy nielen medzi členskými štátmi, ale aj medzi štátmi a občianskou verejnosťou. Cieľom tejto spolupráce je zabrániť radikalizácii a extrémistickým formám násilia.

Od augusta 2010 je v platnosti dohoda medzi EÚ a USA (US program na podporu sledovania financovania terorizmu), ktorá umožňuje identifikáciu a sledovanie teroristov, rovnako ako ich finančné toky.

Viac..  EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

V nasledujúcich mesiacoch prijme Komisia agendu zabezpečenia navrhnutú na obdobie 2015-2020. Jedným z hlavných bodov je schopnosť reagovať na výzvy terorizmu, keďže aktivita zločineckých a teroristických skupín sa v súčasnosti zvyšuje a predstavuje hrozbu.

Úlohou Únie v období 2015-2020 bude naďalej podporovať Schengenský informačný systém, posilňovať jeho účinnosť o ešte prísnejšie kontroly, ktoré pomôžu k väčšej bezpečnosti v celej EÚ. Zvažuje sa tiež posilnenie súčasného trestnoprávneho rámca, ale aj spolupráce medzi Europolom a ďalšími európskymi agentúrami a organizáciami, ktoré posudzujú a vyhodnocujú možné hrozby. V neposlednom rade sa uvažuje nad posilnením výmeny informácii na úrovni EÚ, rovnako na medzinárodnej úrovni o nelegálnych strelných zbraniach.

 

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices