mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: MM.

Mikolášik: Firmy GMO potravín chcú rýchly zisk, nahrávajú im výskumy zdravia

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: MM.

Európsky parlament rokoval o prístupnosti geneticky modifikovaných potravín na Európsky trh. Slovenský poslanec, ktorý sa v rámci výborov zaoberá verejným zdravím a potravinami, Miroslav Mikolášik, hovoril o stave pripravovanej legislatívy o GMO potravinách.

Prečo je téma geneticky upravovaných potravín tak aktuálna pre vedenie Únie?

-Tieto potraviny sú finančne výhodnejšie a pre ich výrobcov a pestovateľov predstavujú rýchly zisk. Tí si za ním tvrdo idú a odvolávajú sa na výskumy Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín, ktoré nepotvrdili reálne riziká pre ľudský organizmus.

Aj keď Únia príjme tieto potraviny, členské štáty nestratia právo zakázať ich na svojom vnútornom trhu. Aké sú nálady medzi členmi EÚ?

-Geneticky modifikované potraviny pre ľudskú konzumáciu a kŕmenie zvierat na mäso je veľmi citlivá téma. Agentúra pre bezpečnosť potravín EFSA tvrdí, že takéto potraviny neškodia zdraviu človeka ani z krátkodobého, ani z dlhodobého hľadiska. Mnohé členské štáty si aj tak žiadajú väčšiu právnu istotu k tomu, aby ich mohli odmietnuť na svojom území. Prieskumy medzi Európanmi hovoria jasne proti modifikovaným potravinám. V niektorých štátoch sú už naopak povolené. Dokonca obyvatelia Spojených štátov amerických a Kanady už niekoľko rokov slobodne konzumujú produkty na báze genetických úprav.

Ako europoslanec zastupujúci slovenské záujmy ste za alebo proti ich prijatiu?

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

-Môj postoj je veľmi rezervovaný a opatrný. Ako lekár hodnotím výsledky spomínaných výskumov, ktoré nehovoria o škodlivosti napríklad deťom. Stále však nemáme dostatočný časový odstup, aby sme mohli povedať, že konzumovanie takýchto upravených potravín naozaj neškodí zdraviu. O takých 20 rokov by som vám vedel povedať viac.

Donald Tusk sa stal Predsedom Európskej rady, ako možno vnímať jeho víziu Európy?

-Poliak Tusk je politik z oblasti východnej a strednej Európy. Je to politik významnej krajiny, ktorá je v počte obyvateľov na úrovni Španielska. Vo svojej krajine dokázal zmeniť ekonomické čísla z červených na prosperujúce. Poľsko ich má teraz lepšie než Slovensko, ekonomicky a politicky je stabilnejšie. Takže ho vnímam ako schopného človeka a politika. Dokáže načúvať odporcom a hľadať kompromisy. Okrem toho pochádza z pravicového spektra, čo ma osobne teší. Ľavičiari majú tendenciu k ľavicovému populizmu. No Európa dnes potrebuje realistický prístup, konsolidáciu a štart reforiem a ekonomiky.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O mve

Odporúčame pozrieť

EU, komisia

Komisia zaregistruje tri nové európske iniciatívy občanov

Európska komisia rozhodla, že zaregistruje tieto tri nové európske iniciatívy občanov: „Cena uhlíka na boj …

Consent choices