Čo prinesie víťazstvo ľavice v Grécku

grécko
Vlajka Grécka. PHOTO: Flickr.

ATÉNY – Necelý týždeň pred parlamentnými voľbami v Grécku vedie v prieskumoch verejnej mienky ľavicové hnutie Syriza. Zatiaľ čo zahraniční veritelia rastúce preferencie radikálnej ľavice sledujú s obavami, väčšina Grékov si od možného víťazstva Syrizy sľubuje úľavu od úsporných opatrení, zlepšenie situácie na trhu práce i v oblasti zdravotníctva. Voľby sa uskutočnia v nedeľu 25. januára.

Radikálna ľavicová strana Syriza v posledných dňoch neustále zvyšuje svoj náskok pred vládnou konzervatívnou stranou Nová demokracia (ND) premiéra Antonisa Samarasa.

Tá by podľa predvolebných prieskumov mohla získať 27 percent hlasov, teda o 6,5 percenta menej než radikálna Syriza.

Týždeň starý predošlý prieskum pritom ukázal náskok ľavice o dve percenta nižší.

Na hranici chudoby

Predseda Syrizy Alexis Tsipras láka voličov predovšetkým na obmedzenie úsporných opatrení, píše The Guardian. Rovnako chce dohodnúť podmienky medzinárodnej finančnej pomoci a plánuje požadovať i odpis veľkej časti gréckeho dlhu.

Syriza chce skončiť s úspornými opatreniami. I po nich je totiž v Grécku bez práce približne 26 percent obyvateľov a viac než tri milióny žijú na hranici chudoby, respektíve pod ňou.

Ľavicová Syriza si dáva za cieľ ukončiť úsporné opatrenia Grécka:

1. Zdarma poskytne elektrinu tým, ktorí boli od dodávok odrezaní
2. Deťom poskytne zdarma stravné lístky
3. Lekársku starostlivosť budú mať zaistenú i nepoistení
4. Bezdomovci dostanú prístrešky
5. Zo súčasných 500 eur sa minimálna mzda zvýši na 750 eur

Zvyšovanie daní veľkých spoločností

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Gréci preto vítajú Tsiprasov záväzok riešiť tichú humanitárnu krízu krajiny zvýšením minimálnej mzdy, znížením daní či zoštátnením bánk, súkromných nemocníc a strategických podnikov (pošty, letiská, železnice).

Strana chce rovnako zrušiť ekonomické výsady gréckych pravoslávnych cirkví a lodného priemyslu, obmedziť výdaje na armádu, zvýšiť dane veľkým spoločnostiam a nastaviť 75percentnú daň z príjmu nad 500 tisíc eur.

Syriza sama seba definuje ako stranu demokratickej a radikálnej ľavice. Pôvodne bola v roku 2004 založená ako koalícia ľavicových politických strán. Vyslovuje sa pre spoluprácu a koordinované akcie ľavicových síl a sociálnych hnutí v celoeurópskom merítku. V roku 2012 sa stala druhou najväčšou stranou v gréckom parlamente a hlavnou opozičnou stranou.

Hlas z protestu?

Syriza počíta predovšetkým s podporou mladšej generácie, ktorá je výrazne zasiahnutá stratou pracovných miest.

Mnohí ale tvrdia, že budú Syrizu voliť z protestu proti konzervatívnej Novej demokracii a stredo-ľavicovej strane Pasok, teda dvom hlavným stranám, ktoré sa pri moci striedajú posledných 40 rokov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices