Dron zachytil zničené ukrajinské mesto Doneck

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DONECK – Kedysi normálne mesto, dnes bojisko. Reč je o ukrajinskom meste Doneck, ktoré je už niekoľko mesiacov centrom bojov separatistov. Pozrite si unikátne zábery nakrútené dronom.

Zábery dronu ukazujú zhorené budovy, mŕtve telá aj zničené domy. V minulosti obývané štvrte sa stali základňami pre vojakov.

Podľa portálu Russia Today zábery na internet zavesila Army SOS, dobrovoľnícka organizácia, ktorá podporuje ukrajinskú armádu.

Okolie doneckého lestiska je už dlhodobo centrom bojov separatistov.

Odveta za víťazstvo

Ukrajinská armáda začala zo soboty na nedeľu „rozsiahlu operáciu“ pri doneckom letisku, ktoré v uplynulých týždňoch ovládli proruskí separatisti.

Jednotky verné vláde Kyjeva majú teraz podľa armádneho hovorcu Andrija Lysenka pod kontrolou prevažnú časť letiska, ktoré sa stalo v posledných dňoch dejiskom tvrdých bojov.

Podľa separatistov ide o odvetu za minuloročné povstalecké víťazstvo. Moskva dala nad ofenzívou Kyjeva najavo „krajné znepokojenie“.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Zložitá situácia

Časť letiska ovládaná armádou sa koncom týždňa dostala pod silný tlak povstaleckých oddielov. Vzbúrenci už v piatok oznámili, že letisko „s konečnou platnosťou“ padlo do ich rúk. Kyjev stratu nepotvrdil, aj keď armádne správy pripúšťali, že situácia je „zložitá“.

Už v sobotu armáda prisunula k areálu letiska posily a prerazila koridor, ktorým prepravila do bezpečia zranených vojakov.

Černobyľ z dronu

Zamrznuté kolotoče, otrávené stromy či opadaná omietka – takto vyzerajú zvyšky mesta, ktoré v roku 1986 zasiahla nukleárna katastrofa.

Britský režisér Danny Cooke pomocou bezpilotného lietadla, takzvaného dronu, nakrútil fascinujúce zábery miesta, kde sa zastavil čas – Černobyľu.

„Černobyľ je jedno z najzaujímavejších a najnebezpečnejších miest, kde som bol,“ cituje Daily Mail Cookea.

 

Viac informácií ako aj video si môžete pozrieť na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

dron

Komisia stanovuje pravidlá na riešenie potenciálnych hrozieb zo strany civilných dronov

Európska komisia prijala oznámenie o boji proti hrozbám, ktoré predstavuje nezákonné a nebezpečné používanie dronov …

Consent choices