Brusel bude rozdávať peniaze. Slovensko chce 29 miliárd

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA/BRUSEL – Slovensko sa bude v rámci takzvaného balíčka, teda 315-miliardového Investičného plánu pre Európu, uchádzať o podporu pre 125 projektov v sume 29 miliárd eur. Vyplýva to z Informácie o Investičnom pláne pre Európu a postupe pre realizáciu investičných projektov na Slovensku. Tú vzala v stredu na vedomie i vláda.

Ide o projekty z vedomostnej a digitálnej ekonomiky, energetickej únie, dopravy, sociálnej infraštruktúry, zdrojov a životného prostredia a tiež viacsektorové projekty samospráv.

Vôbec najväčší podiel na celkovom zásobníku slovenských projektov, ktorý vláda poslala do Bruselu, majú projekty z dopravnej infraštruktúry.

Ide o 37 projektov v celkovej sume 12,7 miliárd eur, ktoré sú zamerané predovšetkým na cestnú sieť, ale aj na železničnú infraštruktúru.

Z oblasti vedomostnej a digitálnej ekonomiky zásobník obsahuje 10 projektov za 3,7 miliárd eur, z energetiky 22 projektov za 3,2 miliárd eur, z oblasti životného prostredia 17 projektov za 3,8 miliárd eur.

V prípade viacsektorových projektov samospráv zásobník obsahuje 38 návrhov v sume 5,4 miliárd eur a v rámci sociálnej infraštruktúry jeden projekt za 150 miliónov eur.

Rozhodovanie v Bruseli

Predložené projekty zatiaľ neboli predmetom osobitného hodnotenia, výberu alebo schvaľovania. O tom, ktoré projekty sa z Junckerovho balíčka podporia, sa bude ešte rozhodovať v Bruseli.

Zapadnúť prachom by však nemali ani tie, ktoré v rámci celoeurópskeho investičného plánu neuspejú.

„Projekty, ktoré nebudú v konečnom dôsledku zaradené do zásobníka projektov európskeho významu, budú posúdené pre ďalšie využitie na úrovni Slovenského investičného holdingu a podľa očakávaného návrhu Národného investičného plánu,“ píše sa vo vládnom materiáli.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Základom Investičného plánu pre Európu je Európsky fond pre strategické investície, ktorého vytvorenie ohlásil po svojom nástupe do funkcie predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Fond by mal v nasledujúcich rokoch zmobilizovať investície vo výške aspoň 315 miliárd eur a naštartovať tak ekonomiku Európskej únie. Podporu plánu vyjadrili poslanci väčšiny politických skupín v Európskom parlamente, ktorí vyzvali na urýchlené prijatie prorastových opatrení.

So zriadením Európskeho fondu pre strategické investície sa počíta k júnu 2015. Jeho základom má byť záruka vo výške 21 miliárd eur z rozpočtu Európskej únie a Európskej investičnej banky.

Cieľom fondu je zmobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 315 miliárd eur do roku 2017. Súčasťou plánu je vytvorenie „databázy projektov“ v kombinácii s programom pomoci na nasmerovanie investícií do infraštruktúry a budovania jednotného trhu.

Plán má tiež zvýšiť atraktívnosť Európy pre súkromné investície a odstrániť regulačné nedostatky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

obrana

Európska komisia chce viac súkromných investícií v obrannom priemysle

Európska komisia (EK) chce posilniť obranný priemysel v Európe a prilákať do odvetvia viac súkromných …

Consent choices