Program europarlamentu: TTIP, boj proti extrémizmu, lotyšské predsedníctvo

Nabil Elaraby. PHOTO: Flickr.
Nabil Elaraby. PHOTO: Flickr.

V Bruseli sa na blížiacich rokovaniach budú rozoberať témy ako transatlantický obchod k vzťahom s arabskými krajinami či boj proti podvodom k označovaniu krajiny pôvodu pri spracovanom mäse.

Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo s USA bude témou Výboru pre medzinárodný obchod. Výbor diskutuje o odporúčaniach, ktoré by za rokovacím stolom mala predniesť komisárka Malmstrӧm. Diskutovať sa bude aj o výsledku verejnej konzultácie na tému urovnávania sporov medzi investormi a štátom. V Európe totiž vznikajú obavy, že mechanizmus dá viac práv korporáciám ako štátom v sporoch, ktoré môžu ovplyvniť ich biznis.

Témy rokovaní sa však budú zaoberať aj bojom s extrémizmom nielen v Európe, ale aj v arabskom svete. Rokovanie navštívi generálny tajomník Arabskej ligy Nabil Elaraby. Jednou z tém, ktoré sa venujú súčasným obavám o bezpečnosť bude otázka financovania spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

Koná sa aj rozprava o boji s podvodmi v rámci EÚ a ochrane svojich finančných záujmov z roku 2013. Až 1 600 nezrovnalostí bolo označených ako nezákonné. Z fondov EÚ odčerpali 309 miliónov eur. Ministri lotyšskej delegácie sa musia ukázať v mnohých výboroch, kde majú vysvetliť ciele na najbližších šesť mesiacov. Lotyšsko totiž 1.januára 2015 prebralo rotujúce predsedníctvo po Taliansku.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O vik

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices