Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 3. týždňa 2015

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Nemecko je najväčšou ekonomikou Európskej únie a preto vo veľkej miere ovplyvňuje jej vývoj, rovnako ako aj vývoj eurozóny. „Napriek tomu, že nemecké hospodárstvo v ostatnej dobe viac-menej stagnuje, resp. spomaľuje, celkový budúci ekonomický rast krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj [OECD] je podľa menovanej organizácie stabilizovaný. Vyplýva to z najnovších zložených vedúcich indikátorov [CLI], ktoré OECD zostavuje“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Tie ukázali náznaky spomalenia už spomenutého Nemecka a Talianska, ale stabilitu v rámci eurozóny. Indikátor pre celú eurozónu tak zostal na stabilnej úrovni 100,6 bodu.

ŠVAJČIARSKO

Centrálna banka Švajčiarska [SNB] minulý štvrtok po mesiaci opäť pristúpila k ďalšiemu zníženiu hlavnej úrokovej sadzby z predchádzajúcich – 0,25 % na aktuálnych – 0,75 %. Rozhodla však aj o inom zásadnom kroku. Po 3 rokoch totiž nečakane pristúpila k zrušeniu svojej politiky, v rámci ktorej nedovoľovala národnej mene, švajčiarskemu franku, posilniť oproti euru viac ako na úroveň 1,2000 EURCHF. Hneď po oznámení sa spoločná mena eurozóny rapídne prepadla, zhruba o – 40 %, na úroveň 0,8517 EURCHF, a teda dosiahla historické minimá. Podľa trhu SNB očakáva, že ECB už na svojom najbližšom zasadnutí, 22. januára 2015, pristúpi k spusteniu kvantitatívneho uvoľňovania a týmito krokmi sa chce pred touto udalosťou ochrániť. Tieto kroky spôsobujú aj naďalej chaos na finančných
trhoch. Povolenie voľného obchodovania švajčiarskeho franku voči spoločnej mene eurozóny spôsobilo rozsiahle straty veľkým finančným inštitúciám, podielovým a hedžovým fondom. Práve na jeden z hedžových fondov so sídlom v USA malo uvoľnenie obchodovania franku voči euru likvidačné dôsledky. Aj naši susedia musia čeliť problémom. Najmä Poliaci a Maďari si napožičiavali vo frankoch vďaka nižším švajčiarskym, než domácim, úrokom. Údajne až takmer 50 % poľských hypoték je viazaných práve na franky. Už zajtra sa stretnú poľskí predstavitelia vlády a centrálnej banky, aby rozhodli o ďalšom postupe. Opozičná strana totiž navrhuje možnosť splatenia švajčiarskych hypoték pri výmennom kurze zo 14. januára 2015, teda deň pred rozhodnutím SNB.

SVET

Nepriaznivý výhľad eurozóny, Japonska a niektorých hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík spôsobil zhoršenie prognózy rastu globálnej ekonomiky v rokoch 2015 a 2016. Tieto problémy totiž prevažujú nad pozitívami, ktoré priniesli nižšie ceny ropy, ktoré by mali mať pozitívny vplyv na svetovú ekonomiku, keďže pomôžu krajinám dovážajúcim ropu. Podľa Svetovej banky by mala ekonomika v tomto roku posilniť
o 3 %, kým júnová prognóza rátala s rastom o 3,4 %. Celosvetový hrubý domáci produkt [HDP] by mal v roku 2016 vzrásť o 3,3 %, kým v predchádzajúcej predikcii počítala banka s rastom vo výške 3,5 %. V roku 2017 by si mala svetová ekonomika pripísať 3,2 %. Banka tiež očakáva výrazný rast ekonomík USA a Veľkej Británie.
Napriek tomu, že ceny ropy klesli medziročne zhruba o polovicu, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] trvá na svojom novembrovom rozhodnutí neobmedziť ťažbu tejto komodity. Ohlásil to uplynulý týždeň minister pre energie Spojených arabských emirátov na konferencii o energetike v Abú Dhabí. OPEC si chce zachovať svoj trhový podiel a preto očakáva, že k redukcii ťažby pristúpia producenti s vyššími nákladmi na ťažbu. Svoju stratégiu plánuje opätovne prehodnocovať až na pravidelnom riadnom zasadnutí kartelu, ktoré sa uskutoční v júni. Ceny ropy dlhodobo klesajú vplyvom slabšieho než očakávaného dopytu z Ázie a Európy a nárastom produkcie, ktorá je predovšetkým výsledkom ťažby bridlicovej ropy v USA.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

NEMECKO

Nemecká ekonomika rástla v uplynulom roku viac ako sa čakalo. Hospodárstvo Nemecka posilnilo v roku 2014 o 1,5 %, a teda najviac za ostatné tri roky. Rekordne nízka nezamestnanosť, rastúce mzdy a mierna inflácia podporili spotrebu domácností, ktorá sa podpísala pod rast nemeckého HDP. Pozitívne, aj napriek pretrvávajúcej stagnácii v Európe a kríze na Ukrajine a Strednom východe, prispel k rastu aj zahraničný obchod krajiny. Ešte v júni minulého roka nemecká centrálna banka očakávala, že HDP si za rok 2014 pripíše až 1,9 %. Nemecké
hospodárstvo sa však v treťom kvartáli 2014 len mierne vyhlo recesii po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku oslabilo. Následne tak banka svoje odhady skorigovala a predpokladala rast ekonomiky na úrovni 1,4 %.

GRÉCKO

Už koncom tohto týždňa sa konajú predčasné voľby v Grécku. Výsledky tejto, toľko očakávanej, udalosti totiž zamiešajú karty a vo veľkej miere ovplyvnia situáciu a náladu v eurozóne. Centrálna banka Grécka požiadala ECB o povolenie na poskytnutie núdzovej likvidity zo záchranného programu ELA [Emergency Liquidity Assistance] štyrom najväčším bankám v krajine. Cieľom má byť ochrana gréckeho
bankového systému pred blížiacimi sa voľbami. V rámci spomínaného programu ELA môžu národné centrálne banky požičať prostriedky komerčným bankám, potrebujú však povolenie od ECB. Dve banky už túto možnosť využili.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices