stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Ivan Štefanec: Znižujeme nelegálnu prácu na Slovensku

stefanec
Ivan Štefanec, slovenský europoslanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Vo Výbore pre vnútorný trh Európskeho parlamentu bol prijatý návrh na vytvorenie celoeurópskej platformy, ktorá má členským štátom EÚ pomôcť efektívne bojovať proti nelegálnej práci. Tieňovým spravodajcom za Európsku ľudovú stranu je v tejto problematike poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EPP).

 „Nelegálna práca je fenomén, ktorý nepoškodzuje len štátny rozpočet, ale najmä ohrozuje zdravie a životy tých, ktorý ju vykonávajú. Nelegálni pracovníci si totiž málokedy uvedomujú, že za nich nik neodvádza povinné zdravotné a sociálne odvody a tým pádom nie sú nijako chránení v prípade úrazu, či práceneschopnosti. O tom, že je takýto spôsob zárobku mimoriadne rozšírený aj na Slovensku svedčí aj údaj Eurobarometra, podľa ktorého až 17 percent opýtaných služby nelegálnej práce využilo a zaplatilo takpovediac na ruku. V tomto sa radíme na ôsme miesto v Európskej únii“ uvádza Štefanec.

Podľa neho je tento problém ešte vypuklejší, keď si uvedomíme, že väčšina z nich pracuje fyzicky, najmä na stavbách a rôznych renováciách.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

„Cieľom návrhu je vybudovať jednotnú stratégiu pre všetky členské štáty, ktorá pomôže prácu „na čierno“ odhaľovať a zároveň informovať verejnosť o jej nevýhodách a nebezpečenstvách, ktoré z nej plynú,“ pripomína Štefanec.

„Európska únia ponúka priestor pre riešenie následkov problému, odstránenie jeho príčin je už plne v rukách národných vlád. Podľa meraní Eurobarometra je na Slovensku od nelegálnej práce závislých až 7 percent zamestnancov a zároveň ide o nízkokvalifikované a slabo platené činnosti. Takýmto ľuďom najviac pomôže pružnejšie pracovné právo a zníženie odvodových nákladov,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices