Opustí Grécko eurozónu? Už zajtra sa možno rozhodne

euro grécko
PHOTO: Flickr.

Volebné miestnosti sa po celom Grécku otvoria v nedeľu o siedmej hodine ráno. Gréci budú o politickej scéne rozhodovať už tretíkrát za posledné tri roky. Favoritom volieb je ľavicová Syriza. Premiér Samaras a líder konzervatívnej Novej Demokracie, ktorá obsadila v prieskumoch druhú priečku, varuje, že ak Syriza splní predvolebné sľuby, krajina skončí mimo eurozóny.

Deň pred voľbami na politickej scéne v Grécku zavládlo ticho pred búrkou. Posledné prieskumy verejnej mienky dávajú strane Syriza až šesťpercentný náskok pred konzervatívcami. K radikálnej ľavici sa postupne pridáva i značná časť z desiatich percent nerozhodnutých voličov. Niektorí ale sľubom Syrizy neveria.

Strane Syriza neverí napríklad typický drobný podnikaetľ Antonis. Okrem manželky zamestnáva dvoch ľudí. Práve malé a stredné firmy, ktoré tvoria 80 percent gréckej ekonomiky, najviac doplácajú na krízu.

„Alexis Tsipras opakuje slová socialistov z osemdesiatych rokov, sľubuje nesplniteľné. Kde na to asi zoženie peniaze? Dohodnutý program plniť nechce, požaduje veľké odpísanie dlhu a nechce platiť úroky európskych pôžičiek. To pre nás znamená koniec európskych peňazí,posťažoval sa.

Oligarchovia nemajú v Grécku majetok

Ďalej upozornil, že líder strany sľubuje zvyšovanie platov. „Netuší však, kde na to zoberie prostriedky,“ pokračuje. Sľúbil zrušenie dane z nehnuteľnosti, ale zavedie daň z veľkého majetku, píše The Guardian.

„My, ktorí máme byt a chatu, sme bohatí? Máme platiť vysokú daň za byt, ktorý ešte splácame v banke? Tvrdí, že zdaní gréckych oligarchov, ale tí majetok v Grécku vôbec nemajú, upozornil.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Líder konzervatívcov a súčasný premiér Antonio Samaras sľubuje znížiť daň z nehnuteľnosti o sedem percent, firemnú daň zo zisku na 15 percent a vyhlasuje koniec škrtov a začiatok ekonomického rastu.

Koniec optimizmu

„Prežili sme štyri roky pekla, obrat firmy klesol na polovicu, naše príjmy viac než o tretinu a dane sa mnohonásobne zvýšili, pokračuje Antonis.

Vlani v zime bolo podľa neho cítiť, že z najhoršieho je krajina vonku. Nálada na trhu sa zlepšila, štát i súkromníci začali splácať svoje dlhy, trh sa rozhýbal.

„Teraz? Optimizmus končí. Ak zvíťazí radikálna ľavica, naše obete vyjdu nazmar. A ak bude strana vládnuť sama, bude to hotová katastrofa,“ obáva sa.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices