Európska trampolína – brífing o inovatívnych programoch od mladých pre mladých.

et_001

Dňa 16.1. sa na Paneurópskej vysokej škole uskutočnila konferencia pod názvom Európska trampolína – brífing o inovatívnych programoch od mladých pre mladých. Hlavnými organizátormi bolo občianske združenie Future Generation Europe (FGE) spolu s Európskym dialógom, v spolupráci s Erasmus Student Network a ŠUS. Cieľom konferencie bolo reagovať na prvú úspešnú premiéru ambiciózneho projektu Mini-Erasmus, ktorý sa konal posledný novembrový týždeň v roku 2014 a pochádza práve z dielne Future Generation Europe. Projekt spočíva v tom, že vybraní stredoškolskí študenti môžu vďaka nemu zažiť vysokú školu na vlastnej koži až na celý jeden týždeň.

et_004

Organizačný tím v zložení Matúš Jarolín, Tomáš Hajdušek, Miroslava Dujičová a Katarína Jankovičová zosumarizoval súčasné fungovanie projektu, vznik a projektovú štruktúru organizácie FGE, a tak isto načrtol aj plány do budúcnosti. Oznámili aj termín konania druhého Mini-Erasmu, ktorý je určený na posledný marcový týždeň.

Konferencia však bola zameraná aj na doplnkové informácie o možnostiach študentov v Európe. Práve o tých pútavo porozprával analytik think tanku Európsky dialóg – Miroslav Hajnoš pod témou „Čo všetko nám ponúka Európa?“.

et_005

Aby však neostalo len pri všeobecnom opise projektu, následne vystúpili traja odvážlivci z radov študentov, ktorý sa Mini-Erasmu zúčastnili v novembri a porozprávali prítomným detailne svoje zážitky a skúsenosti z projektu. „Najprv som tomu nepripisoval veľkú vážnosť, ale keď som sa projektu zúčastnil, bol som nadšený. Určite ho odporúčam všetkým, ktorí váhajú či sa zapojiť,“ zaspomínal Richard Schindler.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

et_002

Ďalším významným rečníkom bol pán europoslanec Ing. Ivan Štefanec, ktorý prevzal nad projektom záštitu a veľmi rád mladým študentom, ale aj ostatným účastníkom porozprával svoje bohaté skúsenosti na tému „Je tu európsky parlament pre mladých?“. „Bolo pre nás veľkým potešením vidieť, ako sa aktívni študenti po jeho prednáške zapájali do búrlivej diskusie na aktuálne témy doma aj vo svete a ukázali svoj všeobecný prehľad. Pán Štefanec na všetky otázky bez váhania a priamo odpovedal, čím potešil nejedného zvedavého stredoškoláka, “ zhodnotila Miroslava Dujičová

Ako posledný vystúpil Patrik Kováč a odprezentoval projekt Bratislava 2018: European Youth Capital City.

et_003

„Účasť na konferencii nás veľmi teší. Svedčí to o veľkom záujme mladých ľudí aktivizovať sa a dozvedieť sa viac o ich možnostiach. Pre nás to zároveň predstavuje záväzok robiť projekty ešte lepšie a veľkolepejšie. Tešíme sa, čo nám najbližšie mesiace prinesú,“ dodal autor projektu Matúš Jarolín.

 

O Redakcia

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices