Marc Tarabella: Zrovnoprávnenie žien dosiahneme najskôr v roku 2084

Marc Tarabella
Marc Tarabella. PHOTO: Flickr.

Hovorí o tom nová správa Výboru pre práva žien. Jeho člen a bývalý spravodajca, Marc Tarabelli, predloží Parlamentu závery výboru, ktorý hovorí o nešťastnej situácii v rovnosti žien s mužmi.

Aká je dnešná situácia rovnosti žien a mužov v EÚ? Boli ste spravodajcom výboru gender rovnosti v 2009. Čo sa odvtedy zistilo?

-Je tu pokrok, ale veľmi pomalý. Keď budeme pokračovať takýmto spôsobom, neeliminujeme rozdiel medzi ženami a mužmi do roku 2084. Od môjho posledného hlásenia spred piatich rokov vzrástla úroveň zamestnanosti u žien v Európe zo 60% na 63%. Nie je to dostačujúce. Taktiež musíme dávať viac pozornosti na kvalitu práce. Čoraz viac žien je v nebezpečných pracovných podmienkach, prácach s polovičným úväzkom či len na dočasnú zmluvu.

Aké sú hlavné problémy, ktoré je treba prioritne riešiť?

-Odstránenie násilia voči ženám by mala byť naša priorita. Tento rok chceme zasvätiť boju proti násiliu na ženách. Bude to boj symbolický, ale dôležitý v dialógu o problematike, pretože vo veľa krajinách je to práve tabu. Kariérny sklený strop je stále skutočnosťou, najmä keď hovoríme o kvótach pre ženy v mnohých spoločnostiach. Môžeme hovoriť o tom 30 rokov, ale skutočná zmena príde, keď sa zaviažeme k opatreniam. Taktiež musíme bojovať proti stereotypom, ktoré sú v každom veku a zabezpečiť Istanbulský dohovor proti násiliu páchanom na ženách.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Hovorí záver aj o potratoch?

-Čo sa týka sexuálnych a reprodukčných práv, táto správa nie je proti potratom. Je o rovnosti a práve rozhodnúť, čo je fundamentálne právo.

Akú úlohu hrajú muži vo zveľaďovaní rodovej rovnosti? Sú pripravení akceptovať zmeny?

-Existuje veľmi veľa mužov, ktorí nie sú schopní čeliť tomuto problému. Stojíme proti mnohým stereotypom. Potrebujeme hlavne zmenu mentality. Myslím, že rodová rovnosť je rovnosť práv a prístupnosti. Ženy nikdy nebudú rovnaké ako muži, ale majú mať rovnaké práva.

O mve

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices