beňová
Monika Flašíková - Beňová. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Flašíková Beňová: Jasné označovanie pôvodu mäsa v spracovaných potravinách pomôže spotrebiteľom

beňová
Monika Flašíková – Beňová. PHOTO: © European Union 2014 EP.enova

Pôvod mäsa vo všetkých spracovaných potravinách by mal byť v budúcnosti jasne a zreteľne označený. Poslanci výboru Európskeho parlamentu (EP) pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) na to vyzvali Európsku komisiu. Mala by urýchlene predložiť návrhy na zavedenie povinného označovania krajiny chovu, porážky a spracovania pre všetko mäso v už spracovaných potravinách.

Obdobné pravidlá platia doposiaľ len pre čerstvé mäso. Ich rozšírenie aj na také, nachádzajúce sa v hotových jedlách, akými sú napríklad bagety, sendviče, či rôzne druhy polotovarov, by podľa uskutočnených prieskumov privítalo až 90 percent spotrebiteľov. „Jednoznačne to pomôže, aby sa ľudia pri výbere a nákupe takýchto produktov lepšie zorientovali. Ak je totiž niečo označené ako slovenský výrobok, malo by to znamenať, že aj mäso v ňom pochádza zo Slovenska,“ uviedla poslankyňa EP a členka výboru ENVI Monika Flašíková Beňová.

Pri dnešnom nastavení pravidiel to podľa nej nemusí byť samozrejmosťou. „Takéto transparentné označovanie by malo viesť k prehlbovaniu spotrebiteľskej dôvery, ktorá bola v minulosti bohužiaľ poznačená viacerými škandálmi,“ pripomenula. Motiváciou pre iniciovanie takéhoto návrhu bola najmä zahanbujúca skúsenosť so zamieňaním lacnejšieho konského mäsa za hovädzie, čo sa v minulosti udialo vo viacerých európskych krajinách. „Opatrenie by malo prispieť k zlepšeniu kvality potravín, v istej miere aj ich bezpečnosti a predovšetkým informovanosti spotrebiteľa. Jeho vplyv na zvyšovanie nákladov v prípade spracovateľov či výrobcov by napriek istému strašeniu z ich strany mal byť zanedbateľný,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

O ram

Odporúčame pozrieť

masiar

U zamestnancov nemeckého bitúnka potvrdili koronavírus, máme odtiaľ mäso

BRATISLAVA / Potom, ako sa u zamestnancov nemeckého bitúnka v Severnom Porýni – Vestfálsku potvrdil koronavírus, …

Consent choices