Junckerov investičný plán, protiteroristické opatrenia a medzinárodná dohoda o klíme. Program poslancov na tento týždeň

Parlament
Parlament. PHOTO: Flickr.

Tento týždeň majú poslanci na programe zasadnutia výborov a v stredu miniplenárne zasadnutie v Bruseli. Čaká ich diskusia o Junckerovom investičnom pláne, protiteroristických opatreniach a medzinárodnej dohode o klíme. S nemeckým a talianskym ministrom financií Wolfgangom Schäublem a Pierom Carlom Padoanom posúdia pravidlá týkajúce sa správy ekonomických záležitostí. Martin Schulz sa v v Prahe zúčastnil akcie k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu.

Členovia Výboru EP pre hospodárske a menové záležitosti rokovali dnes s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublem a jeho talianskym kolegom Pierom Carlom Padoanom o riadení ekonomických záležitostí a nadchádzajúcich ekonomických výzvach.

Členovia Výboru pre medzinárodný obchod a Právneho výboru budú v rámci utorkového vypočutia diskutovať o regulatórnych aspektoch zmluvy o voľnom obchode medzi EÚ a USA TTIP a mechanizme pre riešenie sporov s investormi (ISDS). Vypočutiam budú predsedať Bernd Lange a Pavel Swoboda.

Výbor pre hospodárstvo a menu a Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútro dnes opäť rokovalo o nových pravidlách v boji proti praniu špinavých peňazí, daňovej trestnej činnosti a financovaní terorizmu. Dohoda, ku ktorej dospeli vyjednávači EP a členskcýh štátov EÚ, hovorí, že koneční majitelia firiem musia byť uvádzaní v centrálnych registroch. Tieto majú byť otvorené pre osoby s oprávneným záujmom, ako napr. pre investigatívnych novinárov.

V reakcii na parížske teroristické útoky predstavil komisár Dimitris Avramopoulos, koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove a zástupcovia Siete pre zvyšovanie povedomí (RAN) členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútro informácie o„deradikalizácii“ a zahraničných bojovníkoch.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

V stredu sa v Bruseli koná plenárne zasadnutie. Na programu rokovania je Junckerov investičný plán, v rámci ktorého by sa malo v súkromnom a verejnom sektore investovať 315 miliárd eur na podporu rastu a zamestnanosti v Európe. Poslanci budú o pláne rokovať s s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ.

Poslanci budú na plenárnom zasadnutí rokovať so zástupcami Komisie tiež o novýchprotiteroristických opatreniach na úrovni EÚ a o plánu na dosiahnutie celosvetovej dohody o klimatických zmenách do konca roku 2015.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz predniesol dnes v Prahe záverečnú reč na slávnostnom podujatí pri príležitosti Mezinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices