Zúrivé boje na východe Ukrajiny pokračujú, straty hlási i armáda

ukrajina1
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Za posledných 24 hodín v bojoch s proruskými povstalcami na východe Ukrajiny padlo sedem vojakov a ďalších 24 sa zranilo. Podľa agentúry Reuters to v pondelok v Kyjeve oznámil armádny hovorca Vladyslav Selezňov s tým, že najväčšie strety sa odohrávajú pri meste Dabalceve.

Operáciu pri tomto meste ohlásili tiež povstalci. Na Ukrajine teraz zúria najtvrdšie boje od minulého roka, kedy sa uzavrelo prímerie.

K situácii na Ukrajine sa vyjadril aj najvplyvnejší muž sveta Barack Obama. Washington podľa neho zvažuje všetky možnosti, aby izoloval Rusko. Tiež Európska únia zvolala mimoriadnu schôdzu ministrov zahraničných vecí všetkých 28 členských štátov.

„Sme hlboko znepokojení poslednými porušeniami prímeria a agresiou separatistov, ktorú vedú s ruskou podporou, technikou, financovaním, školením a vojakmi,“ povedal Barack Obama počas svojej návštevy v Indii.

Vystupňuje tlak na Rusko

„Zvážim všetky možnosti a pokúsim sa tento problém vyriešiť. Spolupracovať budeme, samozrejme, s našimi medzinárodnými partnermi, predovšetkým európskymi,“ dodal.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Keďže vina padá priamo na Moskvu, prezident Barack Obama plánuje „vystupňovať tlak na Rusko“.

Ukrajinský prezident sa v nedeľu vyjadril, že zachytil rozhovory, ktoré dokazujú, že za odpálením rakety, ktorá dopadla neďaleko mesta Mariupol a zabila nemenej 30 ľudí, sú separatisti, píše ABC News.

Útok na Mariupol, strategicky umiestnené prístavné mesto, znepokojil najmä Západ, no pravdepodobne opäť zhorší i vzťahy s Ruskom.

„Mesto je v šoku. Ulice sú prázdne a ľudia sa pripravujú na to najhoršie,“ dodala obyvateľak Yelena Koršenko.

Dvanásty konvoj

Moskva informovala, že do Donbasu vyšle v poradí dvanásty konvoj s materiálnou pomocou.

Kamióny v utorok vyjdú z Moskovskej oblasti do Rostovskej, kde sa podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pripoja ku kolóne ďalších nákladných vozov s pomocou, ktorá sa v regióne medzitým formuje. Zatiaľ sa nevie, kedy konvoj do Donbasu dorazí.

Viac informácií ako aj video si môžete pozrieť na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices