Euro aj tento týždeň pokleslo, cena ropy pod 50 dolárov za barel

euro
PHOTO: Flickr.

Spoločná mena eurozóny zakončila aj štvrtý týždeň tohto roka s poklesom. V jeho priebehu sa oslabila o viac než – 3 %. Hoci makroekonomický kalendár bol v prvých dňoch tohto týždňa chudobný na udalosti na oboch stranách Atlantiku, karty dostatočne zamiešali dlho očakávané udalosti v jeho druhej polovici. V pondelok bolo obchodovanie za oceánom pokojné aj kvôli tomu, že Američania oslavovali výročie narodenia Martina Luthera Kinga. V priebehu dňa atakovalo euro hranicu svojho intradenného maxima 1,1640 EURUSD.

Do záveru obchodovania časť ziskov voči zelenej bankovke vymazalo a zastabilizovalo sa na zatváracej úrovni 1,1610 EURUSD. Ani utorkové obchodovanie nebolo ovplyvnené zásadnými udalosťami či už z Európy alebo USA. V prvej polovici dňa euro viac-menej oscilovalo okolo úrovne 1,1580 EURUSD. Tesne pred poludním sa ešte vyšvihlo až nad otváraciu úroveň, no pripísané zisky vzápätí zmazalo a do záveru dňa sa voči svojmu americkému náprotivku už len postupne oslabovalo. Deň uzavrelo slabšie o pol percenta, a to na úrovni 1,1550 EURUSD.

Stredajšie obchodovanie sa nieslo v očakávaní a neistote pred štvrtkovým rozhodnutím Európskej centrálnej banky. „Napriek tomu sa spoločnej mene eurozóny podarilo v priebehu dňa zhodnotiť voči americkému doláru o pol percenta. Z otváracej úrovne 1,1550 EURUSD mierilo postupne nahor. S príchodom štvrtej hodiny popoludní sa vyšplhalo až na svoje intradenné maximum na úrovni 1,1680 EURUSD. Hneď potom ale zamierilo prudko nadol“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Do záveru obchodovania sa mu ešte podarilo mierne skorigovať a uzavrieť deň na úrovni 1,1610 EURUSD. Vo štvrtok prišiel toľko očakávaný deň. Pred tlačovou konferenciou si euro ešte stihlo voči doláru pripísať zisky. To sa zmenilo s príchodom prvých slov Draghiho, ktoré zazneli o 14:30 a poslali euromenu prudko nadol.

Prezident ECB predstavil plán zameraný na oživenie ekonomiky eurozóny a boj s klesajúcou infláciou v podobe spustenia tzv. kvantitatívneho uvoľňovania. Euro ukončilo veľký deň na úrovni 1,1365 EURUSD. Aj v posledný pracovný deň týždňa sa oslabilo. To sa však vplyvom štvrtkového rozhodnutia ECB dalo viac-menej čakať. S príchodom poludnia testovala spoločná mena eurozóny hodnoty tesne nad hranicou 1,1100 EURUSD. Z tohto intradenného minima sa následne odrazila a predvíkendové obchodovanie uzavrela na úrovni 1,1200 EURUSD. V medzimesačnom porovnaní sa euro oslabilo o takmer – 8 % a medziročne stratilo na sile – 18,2 %.

Uplynulý týždeň sa euru nedarilo ani voči jednej z mien nášho regiónu. Najvýraznejšie sa oslabilo voči maďarskému forintu, kde stratilo na hodnote – 2,7 % a pracovný týždeň uzavrelo na úrovni 309,8 EURHUF. Nasledoval poľský zlotý voči ktorému si spoločná európska mena odpísala – 2,5 % a piatkové obchodovanie uzavrela na hranici 4,2045 EURPLN. Najmenej výrazný prepad [o – 0,6 %] si euro zaknihovalo voči českej korune, ktorá sa v závere týždňa držala na úrovni 27,721 EURCZK. Všetky tri spomenuté meny sa voči euru aktuálne nachádzajú na niekoľkoročných minimách.

Zasadá americký Fed, so zvyšovaním sadzieb ešte zrejme počká

Vo štvrtok, 22. januára 2015, sa uskutočnilo prvé tohtoročné zasadnutie Európskej centrálnej banky [ECB], na ktoré sme všetci netrpezlivo čakali. Centrálni bankári eurozóny v podstate urobili to, čo od nich trhy očakávali. Kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenili [0,05 %] a odštartovali program kvantitatívneho uvoľňovania [QE], o ktorom si môžete viac prečítať v našej tohtotýždňovej téme. Tento týždeň nás čakajú zasadnutia dvoch menových autorít, ktorých politiku pravidelne sledujeme. V utorok [27. januára 2015] sa stretnú predstavitelia maďarskej MNB a v stredu 28. januára 2015 predstavitelia amerického Fedu. V oboch prípadoch očakávame ponechanie úrokových sadzieb na súčasnej úrovni. Hoci v súvislosti s americkým Fedom sa čoraz častejšie skloňuje plánované sprísňovanie menovej politiky, neočakávame, že by k nemu došlo už na tohtotýždňovom zasadnutí. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak ale stane v priebehu prvého kvartálu tohto roka.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Ropa Brent pod 50 USD za barel

Už prvý deň uplynulého týždňa ukončila ropa Brent lacnejšia o viac než – 2,5 %. Globálny ekonomický výhľad sa totiž zhoršil a Irak pritom oznámil, že jeho ťažba dosiahla rekordný objem. Iracký ropný minister minulú nedeľu uviedol, že krajina v decembri vyťažila rekordné množstvo ropy, a to 4 mil. barelov denne. Londýnska ropa Brent ukončila deň na úrovni 48,84 USD za barel. V utorok dokonca klesla veľmi tesne pod hranicu 48 USD za barel. Negatívne ju ovplyvnili vyhlásenia predstaviteľov Iránu, ktorý je hlavným producentom ropy. Tí totiž naznačili, že ceny komodity by mohli bez podporných opatrení Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] klesnúť až na 25 USD za barel.

V stredu severomorská zmes v priebehu dňa zdražela o 2,2 % na zatváraciu úroveň 49,03 USD za barel. Tento rast podporili vyhlásenia predstaviteľov Medzinárodnej agentúry pre energetiku [IEA] a organizácie OPEC, ktorí zhodne uviedli, že v ďalšej časti tohto roka očakávajú zotavenie trhu. Už vo štvrtok bolo rastu koniec a ceny ropy sa opäť oslabili. EIA totiž informoval, že zásoby ropy v USA stúpli najvýraznejšie za prinajmenšom 14 rokov, a to o 10,1 mil. barelov. Nový plán kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý ohlásila ECB, zvýšil nádeje na posilnenie dopytu v Európe, avšak táto správa bola tlmená bezprostrednejším efektom kvantitatívneho uvoľňovania. Jeho dôsledkom totiž bude posilnenie sa dolára, čo bude brzdiť ceny ropy. Ropa Brent si tak v priebehu dňa odpísala jedno percento a zlacnela na 48,52 USD za barel.

Posledný pracovný deň týždňa priniesol pre cenu Brentu rast. Počas piatkového obchodovania si pripísala pol percenta a pracovný týždeň uzavrela na úrovni 48,79 USD za barel. Cena ropy sa Brent posilnila vzhľadom na neistotu okolo dodávok ropy zo Saudskej Arábie. V piatok totiž zomrel saudskoarabský kráľ. Očakáva sa však, že jeho nástupca výraznejšie zmeny v konzervatívnej islamskej monarchii neprinesie, a teda produkcia ropy by mala ostať stabilná. Za týždeň ropa Brent zlacnela o – 2,75 %. Medzimesačný pokles bol podstatne výraznejší a dosiahol takmer – 22 %. V medziročnom porovnaní stratila ropa na cene viac než polovicu.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices