Najhoršie zuby v Európe: slovenské deti majú priemerne štyri kazy

zubar
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Slovensko je spomedzi európskych krajín na chvoste v starostlivosti o zuby detí. Čo sa týka počtu kazov sú na tom horšie už len chorvátske deti. Zubári v rámci celoslovenskej štúdie pokračujú v prehliadkach na školách, dôležitú úlohu zohrávajú aj rodičia.

Kým v iných štátoch sa zber o orálnom zdraví detí mapuje každý rok. Na Slovensku sa začalo s odstupom dvadsiatich rokov minulý rok.„Navštevujeme materské a základné školy, aby sme vykonali preventívnu prehliadku. Školy sa prihlasujú dobrovoľne. Predtým musia získať písomný súhlas od rodičov,“ uviedla vedúca katedry čelustnej ortopédie na Slovenskej zdravotníckej univerzite Simona Dianišková.

Kaz je choroba

Výsledky sú katastrofálne. U zatiaľ skontrolovaných detí sa zistili, že každé z nich má v priemere v ústach štyri kazy. „Je dôležité si uvedomiť, že kaz je choroba. Dôležitá je prevencia. Musíme deti aj rodičov naučiť, ako sa starať o zuby,“ myslí si hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Dôležitá prevencia

Udržať deťom zdravý chrup je podľa odborníkov veľmi jednoduché. Najnovšie platí, že si ich treba umývať dokonalo. „Dôležitá je preventívna prehliadka u zubára 2 krát do roka. Dôležité je udržiavať zuby čisté aj spôsob čistenia. Rodičia musia vedieť kedy začať u detí s fluoridácia zubov. Kazom vieme predísť,“ tvrdí Markovská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices