Predsedníctvo v Rade prevzalo Lotyšsko, pozrite si jeho priority

Laimdota Straujuma
Lotyšská premiérka Laimdota Straujuma. PHOTO: Flickr.

Taliansko odovzdalo na nasledujúci polrok predsedníctvo v Rade Lotyšsku. Táto malá krajina s rýchlo rastúcou ekonomikou má veľké ciele. Ako sa vyjadrila lotyšská premiérka Laimdota Straujuma medzi ne patrí konkurencieschopná, digitálna a aktívna Európa.

Práca na digitálnej agende sa začala počas talianskeho vedenia. „Komisia prisľúbila, že do konca nášho predsedníctva, budeme mať na stole návrhy na digitálny jednotný trh. V máji sa v Rige koná zhromaždenie k téme digitálnej agendy,“ vyjadrila sa premiérka.

Ďalšou veľkou témou, najmä po nedávnych útokoch v Paríži, bude aj zahraničná politika. Rada sa preto zameria na bezpečnosť v spolupráci s vysokou predstaviteľkou Federicou Mogherini a Európskou komisiou. Od Lotyšska sa veľa očakáva aj pri diskusii s Ukrajinou a Ruskom.

V neposlednom rade je pozornosť zameraná na konkurencieschopnosť Európskej únie. Okrem kvantitatívneho uvoľňovania chystá Únia investičný balíček vo výške 315 miliárd eur. „Pretlačenie investičného plánu pána Junckera, bude jednou z našich najväčších priorít,“ dodáva Laimdota Straujuma.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

EP vyšetruje investigatívne zistenia médií o špionáži zo strany europoslankyne

Európsky parlament (EP) začal v utorok vyšetrovať investigatívne tvrdenia, podľa ktorých lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková …

Consent choices