štefanec
Ivan Štefanec, slovenský eurposlanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Ivan Štefanec: Na Rusko musíme pritlačiť, inak na Ukrajine mier nebude

štefanec
Ivan Štefanec, slovenský eurposlanec. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Ofenzíva separatistov na východe Ukrajiny, podporovaná modernou výzbrojou, jednoznačne dokazuje, že Rusko je v tomto konflikte agresorom, uvádza poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EĽS). Podľa neho je už dnes jasné, že s ruským režimom nie je možné jednať ako s racionálnym partnerom.

Štefanec upozorňuje na to, že Európska únia je mierový projekt, a preto má k dispozícii len mierové nástroje. Tie sa však musia využiť v maximálnej možnej miere.

„Ministri zahraničných vecí, ktorí dnes v Bruseli rozhodujú o nových sankciách, musia mať na pamäti viac ako sto mŕtvych civilistov, ktorí sa len za posledné dni stali obeťami bombardovania. Nové ekonomické sankcie a obmedzenie pohybu konkrétnych osôb je to jediné, čo môže Vladimírom Putinom pohnúť. Našim cieľom je návrat k dohode z Minska a jej dodržiavaniu oboma stranami, nie ekonomické zničenie Ruska,“ myslí si Štefanec.

Slovensko má podľa Štefanca vlastné historické skúsenosti s agresiou a nečinnosťou demokratického spoločenstva. O to viac by sme podľa neho mali dnes stáť pri Ukrajine, ktorá prechádza podobnou krízou.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Podľa neho je tiež nebezpečné, ak sa niektoré štáty snažia zatvárať pred dianím na Ukrajine oči a spochybňujú spoločný európsky postup voči Rusku.

„Európska jednota prechádza ťažkou skúškou. To, čo sa deje na Ukrajine, je útokom na naše hodnoty a my sa musíme brániť. Keď toto niektorá vláda spochybňuje, nik nezaručí, že v budúcnosti s ňou budú ostatní členovia Európskej únie solidárni, ak sa ocitne v podobnej situácii,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices