Mogherini: S ruskými sankciami treba pokračovať, no musíme otvoriť diplomatické kanály

Federica Mogherini
Federica Mogherini, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. PHOTO: Flickr.

V poslednej dobe sa kladie čoraz väčší dôraz na zahraničnú politiku Európskej únie. Talianka Federica Mogherini ako novozvolená vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku upozorňuje, že je potrebná najmä spolupráca členských štátov.

„Musíme sa prispôsobiť svetu, ktorý čoraz menej rozlišuje medzi tým, čo je vnútorné, a tým čo je vonkajšie. Musíme na to reagovať a pripomínať si, že reakcia na útoky v Paríži nie je len reakciou bezpečnostnou, no najmä politickou a kultúrnou,“ hovorí Mogherini. Dodáva, že je potrebná spolupráca aj s moslimskými štátmi na Blízkom východe, v Afrike a Ázii.

Konkrétne opatrenia proti terorizmu prídu podľa nej zvnútra – od ministrov členských štátov. To však zahŕňa sprístupnenie tajných informácií. „Členské štáty občas priam žiarlivo strážili najlepšie informácie, akými disponovali. Verím, že pri tejto príležitosti pochopíme, že sme všetci na jednej lodi, máme rovnaký problém a musíme mu spoločne čeliť,“ vysvetľuje.

Ďalšou veľkou otázkou súčasnosti je pretrvávajúca kríza na Ukrajine. Podľa Federici Mogherini je možné dosiahnuť mier iba prostredníctvom dialógu s Ruskom s poukázaním na dohodu z Minska. Ohľadom ruských sankcií zostáva tvrdá. „Myslím, že treba pokračovať so sankciami dovtedy, kým sa v teréne nedosiahnu pozitívne výsledky. No zároveň treba opäť otvoriť diplomatické kanály s Ruskom,“ tvrdí.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Vysoká predstaviteľka sa vyjadrila aj ku svojim záväzkom v rámci funkčného obdobia. „Myslím, že treba zjednodušiť vzťahy jednotlivých štruktúr v rámci EÚ. Musia byť zrozumiteľnejšie. To, že ak niekto hovorí, hovorí za Európsku úniu. To naozaj treba zmeniť v najbližších piatich rokoch,“ povedala Mogherini.

„Žijeme v najkomplikovanejšej  a najnebezpečnejšej časti sveta. A vďaka bohatým skúsenostiam s regionálnou integráciou máme zodpovednosť, morálnu a politickú povinnosť pokúsiť sa priniesť mier a stabilitu aj do krajín za našimi hranicami,“ predstavuje výzvu pre Európsku úniu.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices