Poslanci rokujú o TTIP. Prekážkou môže byť aj bezpečnosť potravín

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Predstavuje dohoda medzi EÚ a USA viac prosperity alebo nižšie štandardy? Poslanci Európskeho parlamentu stále nemajú jasno. Konečne ale aspoň vedia, čo je na stole, vzhľadom na to, že Komisia zverejnila niektoré dokumenty, ktoré si Parlament vyžiadal.

Výbor pre životné prostredie diskutoval o TTIP. Spomedzi ostatných tém sa spomínala predovšetkým nespokojnosť USA so zákonom REACH, ktorý sa týka rizikových chemikálií. „Ide o zachovanie verejného zdravia, o zachovanie ekologických štandardov. Ak to Američania pokladajú za obchodnú prekážku, máme tu problém,“ povedal Bart Staes zo Skupiny zelených.

Iní zas vnímajú správu ako príliš protiamerickú. „Zmeny štandardov nemusia ísť len jediným smerom. Svet sa globalizuje. Európa nedokáže všetko urobiť sama, potrebuje tak partnerov. Dokonca ich môžeme aj inšpirovať, prečo nie?“ vysvetľuje Karl-Heinz Florenz z Európskej ľudovej strany.

Výbor pre medzinárodný obchod diskutoval o správe o TTIP tak, ako ju pripravil predseda. Niektoré rokovania nemusia byť schodné ako napríklad bezpečnosť potravín, verejné zdravie či sporný postup v prípade akýchkoľvek sporov. Dohoda ale ponúka pre Európu aj určité výhody.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O vik

Odporúčame pozrieť

hracky, chemikalie

Komisia: Chemikálie v Európe sú bezpečnejšie

Ústredným právnym predpisom EÚ v oblasti chemikálií („nariadenie REACH“) sa v posledných 10 rokoch výrazne …

Consent choices