Systém na odhaľovanie nebezpečných osôb funguje nedostatočne, spolupracuje viac s USA ako s členskými štátmi

Frans Timmermans, prvý podpredseda Komisie. PHOTO: Flickr.
Frans Timmermans, prvý podpredseda Komisie. PHOTO: Flickr.

Po nedávnych teroristických udalostiach sa v Európe rozbehla rozsiahla debata ochrane bezpečnosti, týkajúca sa aj ochrany osobných údajov, údajov o cestujúcich alebo konfiškácie cestovných dokladov.

Rada spolu s Parlamentom sa snažia dopracovať k pokroku v oblasti ochrany osobných údajov a systéme PNR (Personal Name Record – Údaje o pasažieroch/cestujúcich). „Ak nám Parlament povie, že je potrebné zmeniť návrhy Komisie, sme pripravení začať s Parlamentom diskusiu, aby sme zistili, ako nájsť riešenie, najmä čo sa týka návrhu PNR a ochrany osobných údajov.“ povedal Frans Timmermans, prvý podpredseda Komisie, ktorý sa snaží zistiť, kde Komisia môže pomôcť ostatným inštitúciám.

Problémom sú aj financie

Zodpovednosť a právomoci členských štátov sa v spomínaných oblastiach nemenia, Komisia však chce pomôcť členským štátom uskutočňovať túto zodpovednosť. Jedným z problémov sú ale financie, štáty musia v tejto oblasti škrtať vo svojich rozpočtoch. Ide najmä o zabezpečenie financií pre ministerstvo obrany, vnútornú obranu a podobne.

Údaje o cestujúcich

Systém PNR, ktorý má slúžiť k odhaľovaniu nebezpečných osôb, si vyslúžil kritiku svojho fungovania. „Nikdy som celkom nepochopil, že členské štáty sú ochotné zdieľať tieto údaje s USA, ale nie sú ochotné ich zdieľať s ostatnými členskými štátmi. Tento systém potrebujeme mať na európskej úrovni a Komisia vyvinie čo najviac úsilia, aby fungoval čo najskôr,“ dodal Timmermans.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Ďalšie mechanizmy ochrany

Jednotlivé orgány EÚ momentálne diskutujú o otázkach bezpečnosti. Hovorí sa o budovaní dôvery medzi EÚ a členskými štátmi, posilňovaní zodpovednosti, ale zároveň aj zachovaní otvoreného európskeho spoločenstva. V máji bude predložená nová bezpečnostná stratégia EÚ.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

 

O tib

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová odporučila Hoekstru na post eurokomisára pre klimatické otázky

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vypočula holandského kandidáta na post …

Consent choices