Europoslankyňa Gomes: Potrebujeme spoločnú vojenskú zložku

Boko Haram
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Aby boli členské štáty pripravené na stále narastajúcu hrozbu terorizmu, je potrebné začať spolupracovať, znejú odkazy z Únie. V štátoch ako je Sýria, Irak, Líbya a Nigéria sa tento problém dostáva do centra záujmu. Militantná islamská skupina Boko Haram pôsobiaca na severe Nigérie zabila v nedávnych útokoch desiatky civilistov.

Podnikajú sa preto kroky na zmiernenie dopadov. „Krajiny regiónu sa podujali vytvoriť spoločnú nadnárodnú zásahovú jednotku, ktorá doteraz nebola mobilizovaná. EÚ je ochotná poskytnúť pomoc pri koordinácii tejto jednotky,“ povedala Federica Mogheriny, vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

„Máme tu nepriateľa, ktorého porazíme len vtedy, ak budem konať spoločne, ak budeme strategicky spolupracovať. A presne na to potrebujeme spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku vrátane vojenskej zložky,“ vyjadrila sa k problematike aj Ana Gomes, europoslankyňa a bývala diplomatka. Bezpečnostná politika sa nezužuje len na vojenskú časť, ale zahŕňa aj vzdelávanie a rozvojovú pomoc.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

domace nasilie

Komisia: Násilie páchané na ženách a dievčatách je násilím spáchaným na celom ľudstve

Pred blížiacim sa Medzinárodným dňom boja proti násiliu páchanému na ženách, ktorý pripadá na 25. …

Consent choices