Taliansko má nového prezidenta. Je ním bývalý minister

Sergio Mattarella
Sergio Mattarella, nový taliansky prezident. PHOTO: Flickr.

RÍM – Taliansky parlament v sobotu zvolil nového prezidenta. Stal sa ním sedemdesiattriročný ústavný sudca Sergio Mattarella. Vo funkcii nahradil Giorgia Napolitana, ktorý z úradu odstúpil.

Mattarellu za  kandidáta navrhla vládna Demokratická strana a bol zvolený až vo štvrtom kole. Novú hlavu štátu zvolili dva týždne po odstúpení 89 ročného prezidenta. Giorgia Napolitana. Ten odstúpil pre vysoký vek. Jeho nástupcu vyberalo kolégium 1009 voliteľov zložených z poslancov dolnej komory, senátorov a zástupcov dvadsiatich regiónov.

V predchádzajúcich troch kolách bola potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Tú sa však nepodarilo dosiahnuť, pretože mnoho voliteľov, vrátane tých z vládneho tábora, odovzdalo prázdne hlasovacie lístky.

Podpora premiéra

Nového prezidenta podporil aj premiér Matteo Renzi. Ten pred sobotňajšou voľbou vyzval ostatné parlamentné frakcie, aby Mattarellu podporili. „Ďakujem vám za serióznosť,“ vyhlásil po voľbe Renzi.

Renzi na svojom účte na Twitteri ihneď po zvolení Mattarellu za prezidenta napísal status: „Dobrá práca prezident Mattarella. Nech žije Taliansko!“

Matteo RenziZdroj: Twitter

Dvanásty prezident

Sergio Mattarella, ktorý sa stal v poradí dvanástym prezidentom Talianska od konca druhej svetovej vojny. Je rodákom zo sicílskeho Palerma.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

V politike pôsobí dlhé roky a v minulosti zastával aj ministerské posty. Ako šéf rezortu obrany vo vláde premiéra Massima D’Alemu v roku 1999 okrem iného podporil zásah síl NATO vo vtedajšej Juhoslávii vedenej Slobodanom Miloševičom.

Následne pôsobil ako poslanec a spoluzaložil súčasnú vládnu Demokratickú stranu. V roku 2011 ho parlament zvolil za ústavného sudcu.

ZDROJ: www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices