Brusel už ustupuje Grécku. Predseda komisie Juncker chce stiahnuť trojku

Grécko
PHOTO: Flickr.

PARÍŽ – Nemecký denník Handelsblatt zároveň s odvolaním sa na zdroje z Európskej komisie informoval, že predseda komisie Jean-Claude Juncker chce zastaviť misiu trojky medzinárodných veriteľov v Grécku.

„Musíme rýchlo nájsť alternatívu,“ uviedli zdroje z EK. Berlín bol pripravený na zmenu opatrení medzi Európskou komisiou, ECB, MMF a Aténami, keďže ich nová vláda v Aténach považuje za urážku gréckej suverenity a prijatie všeobecnejších ekonomických cieľov, cituje denník Handelsblatt nemenované nemecké vládne zdroje.

To by bolo možné, keby by Grécko zotrvalo pri pôvodných reformách a šetrení, píšu ekonomické noviny. Nová ľavicovo orientovaná vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa však vyhlásila, že chce ukončiť dohodu o pomoci a nebude spolupracovať s inšpektormi v Aténach.

Odpis dlhu

Hovorí, že chce vyjednávať priamo s európskymi úradmi a MMF o novej dohode, ktorá povolí znížiť dlh. Ten predstavuje sumu viac ako 175 percent gréckeho HDP.

Juncker, ktorý sa ma stretnúť s Tsiprasom, povedal v stredu v Bruseli, že nie je pripravený akceptovať žiadny priamy odpis z gréckeho verejného dlhu.

Francúzsko pomôže Grécku dosiahnuť s medzinárodnými veriteľmi dohodu. Povedal to v nedeľu francúzsky minister financií Michel Sapin. Podľa jeho slov je legitímne, že Grécko má obavy súvisiace s dlhom a taktiež to, že sa pokúša zmierniť záťaž, ktorá je s týmto dlhom spojená. „Áno, dlh je témou,“ povedal Sapin po rozhovoroch so svojím gréckym rezortným kolegom Yanisom Varoufakisom.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Bez eura bez budúcnosti

Sapin zároveň zdôraznil, že miesto Grécka je v eurozóne. Už skôr počas nedele Sapin vyhlásil, že Grécko nemá bez eurozóny žiadnu budúcnosť. „Ak vláda povie, že chce ostať v eurozóne, je to správne. Grécko nemá bez eura budúcnosť,“ povedal Sapin pred stretnutím s Varoufakisom.

Sapin v nedeľu opäť odmietol odpisovanie dlhu. „Nebudeme anulovať. Môžeme rokovať, môžeme celý proces zdržať, môžeme znížiť záťaž dlhu, ale nemôžeme anulovať,“ povedal Sapin.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices