Euro uzavrelo prvýkrát v tomto roku týždeň so ziskom

euro
PHOTO: Flickr.

Spoločná mena eurozóny ukončila prvýkrát v tomto roku týždeň so ziskom [0,8 %]. Hoci predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala radikálna ľavicová strana Syriza odmietajúca úsporné opatrenia, na euro to nemalo taký vplyv, aký by mohla väčšina očakávať. „Euro sa totiž v pondelok začalo po piatkovom oslabení, spôsobenom rozhodnutím ECB, mierne zviechať. Z otváracej úrovne 1,1205 EURUSD sa síce na chvíľu pobralo nadol a okúsilo hodnoty až pod hranicou 1,1100 EURUSD, následne si však spoločná mena eurozóny voči americkému doláru už len pripisovala zisky“, uviedol analytický tím Poštovej banky.

Vo večerných hodinách bola dokonca na dohľad úrovne 1,1300 EURUSD. Do záveru obchodovania časť ziskov voči zelenej bankovke síce zmazalo, no deň aj tak uzavrelo o tri desatiny percenta silnejšie na 1,1240 EURUSD. Pripisovanie si ziskov pokračovalo aj v utorok. Už v ranných hodinách sa odrazilo od svojej otváracej úrovne a zamierilo nahor. Postupne sa dostalo až na svoje intradenné maximum na úrovni 1,1425 EURUSD.

Do záveru obchodovania si časť eurových ziskov ešte odkrojil dolár, spoločná mena eurozóny ale aj tak uzavrela deň o 1,3 % silnejšia, na úrovni 1,1380 EURUSD. Prvé oslabenie sa európskej meny nastalo v stredu. Tá sa počas celej stredy obchodovala s výraznejšími zmenami, kedy si v jednej chvíli odpísala zhruba pol percenta a následne tieto straty zmazala a vrátila sa na pôvodnú hladinu. Euro sa tak počas prvej polovice dňa viac-menej vracalo k blízkosti svojej otváracej úrovne. S príchodom večera, po skončení zasadania Fedu, už naša mena nabrala jasný smer nadol. Voči zelenej bankovke si odpísala takmer percento.

Do záveru obchodovania sa už nič výrazné neudialo a euro tak ukončilo deň na úrovni 1,1290 EURUSD. Teda o osem desatín slabšie. Po prvých dvoch dňoch rastu, ktoré prerušila len streda, si naša mena pripísala zisky aj vo štvrtok. Obchodovanie bolo viac-menej pokojné. Makroekonomický kalendár USA a Európy bol relatívne prázdny. Obchodovanie sa prevažne nieslo v duchu dozvukov zo zasadnutia amerického Fedu, ktorého vyhlásenia trh pochopil ako potvrdenie toho, že centrálna banka USA sa pomaly pripravuje na zvýšenie úrokovej sadzby. Euro aj napriek tomu uzavrelo deň so ziskom 3 desatín percenta, na úrovni 1,1320 EURUSD.

V piatok si ale už euro rastový trend voči doláru udržať nedokázalo. Z otváracej úrovne zamierilo najprv smerom nahor až kým nedosiahlo svoje intradenné maximum 1,1365 EURUSD. S odbitím dvanástej hodiny si ale európska mena začala zisky odpisovať a do záveru obchodovania sa už nestalo nič, čo by tento vývoj zvrátilo. Deň tak uzavrelo euro voči zelenej bankovke o tri desatiny percenta slabšie, a to na úrovni 1,1290 EURUSD.

V medzimesačnom porovnaní sa euro oslabilo o viac než – 7 % a medziročne stratilo na sile – 16,7 %. Uplynulý týždeň si euro pripisovalo zisky aj voči menám nášho regiónu. Výnimkou bol poľský zlotý. Ten sa zhodnotil o pol percenta a týždeň uzavrel na úrovni 4,1845 EURPLN. Voči maďarskému forintu, získalo euro na hodnote 0,35 % a pracovný týždeň uzavrelo na úrovni 310,85 EURHUF. Zisky voči českej korune boli ešte miernejšie a predstavovali desatinu percenta. Piatkové obchodovanie uzavrela naša mena na hranici 27,750 EURCZK.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Zasadá poľská, česká a britská centrálna banka, zmenu sadzieb neočakávame

Tento týždeň zasadajú tri centrálne banky, o ktorých vás pravidelne informujeme. V stredu, 4. februára 2015, zasadá poľská NBP, pri ktorej očakávame, že potvrdí sadzbu na aktuálnej úrovni 2,00 %. Špekuluje sa však, že centrálna banka Poľska časom pristúpi k zníženiu sadzby. Vo štvrtok, 5. februára 2015, zasadá česká ČNB, pri ktorej tiež očakávame ponechanie sadzby na aktuálnej úrovni 0,05 %. V rovnaký deň zasadá aj britská centrálna banka [BoE]. Predpokladáme že kľúčovú úrokovú sadzbu ponechajú centrálni bankári ostrovnej krajiny tiež na aktuálnej úrovni 0,50 %. Ak sa nič nepredpokladané nestane, britská BoE by mohla pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb až ku koncu tohto roka. Výnimkou je prípad, v ktorom by inflácia prudko posilnila po nedávnom prepade na najnižšiu úroveň [0,5 %] od mája 2000. Podľa predstaviteľov banky je to však nepravdepodobný scenár.

Ropa Brent ukončila týždeň o viac než 8 % drahšia

Aj piaty týždeň tohto roka začala ropa poklesom. Už prvý deň sa cena ropy Brent znížila o – 1,3 % na zatváracích 48,16 USD za barel. Na obchodovanie s ropou vplýval vývoj kurzu dolára v nadväznosti na výsledky nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku. Objem obchodov bol však nižší, keďže ho tlmila silná búrka na severovýchode USA. Cena severomorskej zmesi zamierila v utorok nahor, až na 49,60 USD za barel. Tlačil ju tam slabý dolár. Za deň si tak pripísala 3 %. Po uzavretí riadneho obchodovania však ropa opäť zlacnela v reakcii na správu o raste jej zásob v USA v predchádzajúcom týždni. Americký ropný inštitút [API] informoval, že zásoby ropy v USA vzrástli o takmer 13 mil. barelov. V strede týždňa ale väčšinu pripísaných utorkových ziskov zmazala.

Podpísala sa pod to informácia Federálneho úradu pre energetiku [EIA] o tom, že zásoby komodity v USA pred 2 týždňami dosiahli 407 mil. barelov, teda najviac od začiatku záznamov v roku 1982. To vyvolalo nové obavy z ďalšieho poklesu cien v dôsledku prebytkov na globálnych trhoch. Cena ropy Brent si tak odpísala – 2,3 % z hodnoty a deň uzavrela na úrovni 48,47 USD za barel. Pokles bol ale následne vo štvrtok nahradený rastom. Londýnska ropa zdražela o 1,4 % na 49,13 USD za barel. Postarala sa o to správa, že počet nových nezamestnaných v USA klesol na takmer 15-ročné minimum.

Neskôr sa však ceny ropy znížili po zverejnení informácie, že v Cushingu v Oklahome, ktoré je miestom dodávok ropy, sa zásoby v období od 23. do 27. januára zvýšili o 1,6 mil. barelov. Pred záverom obchodovania ropa zdražela iba vďaka uzatváraniu krátkych obchodných pozícií. V posledný pracovný deň týždňa ceny ropy výrazne stúpli. Pod tento nárast sa podpísali informácie, že počet pracujúcich vrtných súprav v USA sa znížil o 94, čo predstavuje pokles o 7 %. Údaje o poklese ťažieb vystrelili cenu Brentu o necelých 8 % vyššie, a to až na zatváraciu úroveň 53 USD za barel. Za týždeň severomorská zmes zdražela o 8,6 %. Jej medzimesačný pokles sa zmiernil na necelých – 10 % a v medziročnom porovnaní stratila ropa na cene viac než – 48 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices