Európski federalisti diskutovali o slovenskom referende

Už len pár dní nás delí od konania referenda o ochrane rodiny, na základe čoho môžeme sledovať, že na Slovensku rastie i verejná diskusia na danú tému, ktorá rozdeľuje túto malú krajinu na tri tábory.

aa1

Prvý z nich tvorí Aliancia za rodinu, ktorá sa stala akousi značkou všetkých ľudí naprieč celým spoločenským i politickým spektrom, ktorých spája myšlienka referenda.  Druhú skupinu predstavujú ľudia, ktorí podporujú práva menšiny LGBT a hlasovať odmietajú úplne. Treťou skupinou je tá, ktorá sa nevie rozhodnúť, pretože je zmätená z mediálnej bubliny a širokej škály názorov vytvorených na túto tému, ktoré sa na nás valia z každej strany. Bude preto veľmi zaujímavé sledovať, čo sa udeje po sobote.

Európski federalisti si položili tri otázky: Je referendum potrebné k tomu, aby sme chránili tradičné hodnoty na Slovensku, alebo je útokom na sexuálne menšiny? Prečo (ne)môže byť spolužitie osôb rovnakého pohlavia rovnocenné manželstvu muža a ženy? Je adopcia detí homosexuálnymi pármi ľudským právom, alebo ide len o tlak zo strany Západu?

aa5

Federalisti, ktorí podporujú zjednotenú Európu za posledné roky viedli veľa diskusií o LGBTs. Len takto pred rokom sme na európskej úrovni mohli byť svedkami veľkej diskusie o správe “Lunacek”, ktorá vzbudila nemalý rozruch. Bola to správa, ktorá má zaručiť plné práva pre gayov a lesbičky v Európe.

Téma referenda je vedená v dvoch prúdoch, z ktorých jeden je hodnotový a druhý si kladie otázku, či je nástroj priamej demokracie skutočne prispôsobený občanom. Veľa ľudí sa tiež pozastavuje nad vysokými nákladmi na referendum, ktoré podľa Ministerstva vnútra SR predstavujú asi šesť miliónov EUR vrátane sumy, ktorú minie Štatistický úrad SR.

Dvaja odborníci zastupujúci názory oboch strán referenda sa v pondelok 2. februára spoločne pozreli na túto tému v jednej z hipsterských bratislavských kaviarničiek. Na strane liberálov a LGBT podporovateľov bol Martin Poliačik, známy diskutér a zakladateľ SDA, ktorý momentálne pôsobí ako poslanec NRSR. Na strane druhej stál pán Peter Kremský, hovorca Aliancie za rodinu, ale tiež známy slovenský žurnalista.

Aliancia za rodinu chcela mať referendum spojené s komunálnymi voľbami, aby ušetrili peniaze, no bohužiaľ sa situácia minulý rok vyvinula inak. Za sumu, ktorá sa zaplatí za referendum by bolo možné podľa Aliancie za rodinu postaviť napr. iba 700 metrov diaľnic a preto tvrdia, že cena nie je až taká vysoká, nakoľko umožňuje občanom rozhodnúť o budúcnosti svojej vlastnej krajiny.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Kremský povedal : „Toto referendum je veľkou šancou, aby ľudia, bežní ľudia, využili tento nástroj, aby ukázali politikom, že táto téma je pre našu budúcnosť dôležitá.“

aa2

Uvedomme si ochranu demokracie a plurality názorov (Poliačik)

“Neísť na referendum vôbec nie je nezodpovedné, pretože je to nástroj demokracie a ak človek nechce ísť, tak je to jeho rozhodnutie. Táto občianska iniciatíva smeruje k posilneniu prvkov náboženstva na Slovensku a zároveň i aktívne potláča práva niektorých občanov.”, myslí si Poliačik ako volený zástupca občanov, pre ktorého je dôležité, aby vytváral čo možno najširší priestor pre hľadanie osobného šťastia pre ľudí.

Na Slovensku je tak vysoké kvórum, že pre platnosť referenda sa požaduje až 50 percentná účasť všetkých oprávnených voličov. Preto je pre organizátorov dôležité prilákať k hlasovaniu čo možno najviac ľudí a teda aj tých, ktorí budú hlasovať záporne. Napríklad v Chorvátsku kvórum vôbec neexistuje a preto je legitímne v tomto prípade občanov vyzývať k neúčasti na referende.

„Podľa štatistík až 1/3 detí má nejakú skúsenosť s fyzickým a psychickým násilím a 7 percent detí má skúsenosť i so sexom. Preto si myslím, že primeraná výchova v danom veku by mala byt súčasťou školských osnov a samozrejme by mal mať rodič právo sa k týmto osnovám i vyjadriť“, povedal Poliačik.

Aliancia podľa Kremského však vôbec nie je proti sexuálnej výchove, ale chcú len, aby nebola iba akousi sexuálnou inštrukciou ale zakladala sa na skutočných hodnotách ako napríklad: prečo by mal ísť človek do vzťahu, prečo by si ho mal pestovať, alebo prečo by sa mal o vzťah starať. “Sme proti tomu, aby sme deťom dávali len technické vzdelávanie ohľadne sexu”, zhrnul Kremský.

aa3

Norbert Kucharík – Prečo diskusia o referende?  

Diskusiu sledovalo viac ako 100 účastníkov na mieste a viac ako 100 on-line. Podujatie organizovala Únia európskych federalistov s mediálnym partnerom Európske Noviny.


Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices