Pri Európskom parlamente zadržali Slováka s motorovou pílou

Európsky parlament
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: Flickr.

BRUSEL – Bruselská polícia neďaleko budovy Európskeho parlamentu zadržala Slováka v maskáčoch a v jeho aute našla zbraň a motorovú pílu. Slovák polícii povedal, že do parlamentu prišiel, aby sa stretol s jeho predsedom Martinom Schulzom. Dôvod polícia neuviedla.

Bližšie podrobnosti o totožnosti muža zatiaľ nie sú známe. Nález zbrane a motorovej píly vyvolal bezpečnostnú akciu, v rámci ktorej došlo k evakuácii viacerých úradov.

Muž chcel podľa agentúry Reuters hovoriť s európskym prezidentom.

Správal sa podozrivo

Podľa agentúry Belga sa zadržaný Slovák narodil v roku 1982 a jeho iniciály sú W.R., ktorý sa správal podozrivo. Miestne médiá špekulujú, že bol opitý. Políciu k podozrivému mužovi privolali o pol ôsmej ráno.

„Bol zatknutý a predvedený na výsluch,“ citovala agentúra belgickú prokuratúru.„Nesprával sa agresívne. Našli sa u neho kľúče od auta. Jeho výroky neboli dosť jasné. Preto bol priestor z preventívnych dôvodov uzavretý. Niekoľko budov bolo evakuovaných a doprava bola odklonená,“ dodali úrady.

Veľvyslanectvo nemá informácie

Policajní pyrotechnici ale žiadnu bombu nenašli a poplach bol odvolaný. Slovenská konzulka v Bruseli Beáta Kostilníková pre agentpru ČTK uviedla, že o prípade zatiaľ veľvyslanectvo nemá žiadne podrobnosti.

Štátne zastupiteľstvo teraz požaduje väzbu pre muža kvôli hrozbe atentáom a nepovolenému držaniu strelnej zbrane. O väzbe by sa malo rozhodnúť v utorok.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Podozrivé auto

Belgická polícia nariadila evakuáciu budovy, ktorá je súčasťou Európskeho parlamentu. Podľa prvotných informácií bola dôvodom hrozba bombového výbuchu. Opatrenia úrady nariadili na základe podozrivého auta zaparkovaného v blízkosti budov parlamentu.

Ľudia sa do budov vrátili krátko po druhej hodine.

Podľa portálu europske.noviny.sk belgická polícia musela nasadiť niekoľko policajtov, aby sa pokúsili nájsť vozidlo. Preventívne bolo evakuovaných niekoľko budov. Predovšetkým kvôli Parlamentáriu, ktoré navštevuje množstvo turistov.

Úrady uzavreli ulice

„Po tom, čo belgická polícia objavila podozrivé auto v blízkosti európskeho parlamentu, úrady uzavreli blízke ulice,“ uviedol pre Európske Noviny stážista v EP Martin Tokár.

„Uzatvorené bolo aj známe Parlamentárium, vonkajšie priestory EP a premostenia medzi parlamentnými budovami. Výnimočná situácia trvala približne dve hodiny,“ dodal Tokár.

Reportér Novín TV JOJ Adam Zavřel sa pokúšal spojiť so slovenskými europoslancami, žiadny z nich sa momentálne v Bruseli nenachádza, do mesta podľa ich slov prídu až večer.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices